Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Radbruchova formula

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42352
Posledná úprava
25.08.2013
Zobrazené
1 633 x
Autor:
Simie
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
Čo je spravodlivé a čo nie ? Táto otázka je predmetom mnohých vášnivých diskusií a bola témou mnohých konfliktov od nepamäti. Samozrejme, na otázku „Čo je spravodlivosť ?“ môžeme odpovedať definíciou z právnickej literatúry, neobsiahla by však celú odpoveď. Ak chceme riešiť právo a spravodlivosť, nesmieme sa vyhnúť vzťahu medzi právom a morálkou. V tom prípade narazíme na množinu názorov a teórií ktoré sa formujú celé stáročia. Najvýznamnejšie sú pozitivistická a prirodzenoprávna teória.

1. Ius naturale vs. Ius positivum
Prirodzené právo, Ius Naturale sa snaží vymedziť všeobecný pojem „právo“. Okrem toho, že zisťuje čo právo je, zaoberá sa tiež tým, čo právo nie je. Môžeme ho charakterizovať ako súhrn princípov a pravidiel, o ktorom nemôžeme tvrdiť, že je výtvorom ľudí, ale jeho zdroj je potrebné hľadať inde. Tento súhrn je nezávislý od štátu, je teda niečím vyšším, nepísaným princípom, ktorý rozhoduje o správnosti zákonov tvorených štátom.

Prvýkrát sa s touto koncepciou stretneme u gréckych filozofov, ktorí hovoria, že prirodzené práva nezávisia od moci, ale moc zaväzujú a právom občana je domáhať sa ochrany týchto práv od štátu. Prvé teórie mali teologický základ a boli akýmisi poddanskými zmluvami medzi Bohom a ľuďmi. Ľudia si mali byť rovní len pred Bohom zatiaľ čo v spoločnosti mala existovať prirodzená nerovnosť.
...

Kľúčové slová:

Radbruch

formula

právo

ius

positivum

naturale



Obsah:
  • Úvod
    1. Ius naturale vs. Ius positivum
    2. Výklad formuly
    2.1 Aplikácie formuly
    Záver
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • BRÖSTL, A. – DOBROVIČOVá, G. – KANÁRIK, I.. 2004. Teória práva. Košice: UPJŠ, 2004. s. ISBN 80-7097-559-8.
  • BRÖSTL, A.. 2011. Právne myslenie 19. - 20. storočia. Košice: UPJŠ, 2011. s. ISBN 978-80-7097-915-0
  • Radbruch G., Fünf Minuten Rechtsphilosophie, in HANUŠ, L. Spravedlnost a právní jistota. Právní rozhledy č. 16, roč. 2009, s. 582
  • ONDERKOVÁ, L.: Radbruchova formula. [online].
  • ČURILLA, D.: Spravodlivosť v práve?. [online].
  • POTOČŇÁK, Š.: Súmrak pozitivizmu. [online].