Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Probačná a mediačná služba

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
21 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12116
Posledná úprava
17.09.2019
Zobrazené
5 554 x
Autor:
wildorchid
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Probačná a mediačná služba

„Nedorozumenie a ťažkopádnosť v komunikácií spôsobujú vo svete viac omylov ako zákernosť a zloba.“ J.W.Goethe

K výberu tejto témy ma inšpirovala účasť na odbornej praxi, presnejšie na referáte predbežnej právnej ochrany, kde som sa mala možnosť aj oboznámiť s touto problematikou, aj keď nie však ju vidieť v praxi.

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky pripravilo už pred niekoľkými rokmi zásadnú rekodifikáciu trestnoprávnych kódexov. Filozofickým základom tejto rekodifikácie bolo, že trest odňatia slobody by sa mal ukladať len v nevyhnutnom prípade, ak nie je možné nájsť iné riešenie trestnej veci. Na realizáciu alternatív sa predpokladalo zriadenie Probačnej a mediačnej služby (PMS).

V októbri 2001 začala svoju činnosť pracovná skupina pre prípravu pilotného projektu PMS, zriadená na sekcii trestného práva. Jej členmi sa stali zástupcovia orgánov činných v trestnom konaní (sudcovia, prokurátori, príslušníci justičnej polície a z Prezídia policajného zboru SR), a rovnako tak zástupcovia tretieho sektoru. Jej úlohou bolo vybrať tri okresy (tri okresné súdy), na ktorých by sa mohol od roku 2002 spustiť pilotný projekt PMS. Kritériom bolo jednak, aby sa jednalo o súdy s konsolidovaným trestným úsekom, s primeraným nápadom trestných vecí. Pracovná skupina sa rozhodla zaradiť do pilotného projektu okresy Bratislava IV - mestská časť Karlova Ves, Nové Zámky a Spišská Nová Ves.

Kľúčové slová:

probácia

mediácia

mediačná služba

týždeň mediácie

právna ochrana

trestné právo

sprostredkovanie

riešenie konfliktov

rodinné právo



Obsah:
  • Probačná a mediačná služba
    Probácia
    Mediácia
    Týždeň mediácie
    Použitá literatúra

Zdroje: