Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Plávanie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
29 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11903
Posledná úprava
09.07.2019
Zobrazené
3 752 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Plávanie je jedným z najúčinnejších prostriedkov telesnej výchovy. Má veľký význam na rozvoj základných pohybových schopností, praktických zručností a upevňovania zdravia. Plávanie ako najvhodnejšia telesná aktivita a jej vplyv na zdravie sa nedá nahradiť inou pohybovou činnosťou. Odlišné teploty vody a vzduchu otužuje celý organizmus človeka, čo pôsobí preventívne proti najrôznejším chorobám. Striedavé zaťaženie jednotlivých častí ľudského tela pozitívne vplýva na ich celkové rovnomerné rozvíjanie, hlavne u detí a mládeže.
Pri plávaní pôsobí na človeka neobvyklé prostredie, ktoré priaznivo vplýva na organizmus. Nadľahčovanie hmotnosti človeka vodou vyvoláva príjemný pocit uvoľnenia a ľahkosti. Umožňuje nenásilné pohyby pre nadmerne zaťažované kĺby a rytmicky strieda napínanie svalstva a jeho uvoľňovanie. Posilňujú sa svaly hrudníka, ramien, stehien a hlavne svalstvo na chrbte, ktoré podporuje prevenciu ochorení platničiek. Sústavným plávaním zvyšujeme rozsah pohybov hlavne v ramenných, kolenných, bedrových a členkových kĺboch, ktorých stuhnutosť pri sedavom spôsobe zamestnania môže spôsobovať problémy.
V tejto časti opíšeme pohyby jednotlivých plaveckých spôsobov, poukážeme pritom na chyby, ktoré sa pri nich vyskytujú najčastejšie a uvedieme aj návod na ich odstránenie. Predpokladom je, že žiaci ovládajú základnú plaveckú abecedu, ktorú tvoria dokonalé splývanie v polohe znaku a kraulu, pravidelné dýchanie do vody, potápanie a skoky do vody.

Kľúčové slová:

plávanie

telesná výchova

zdravie

plavecké spôsoby

znak

kraul

potápanie

skoky do vody

stuhnutosť

prevencia ochorení posilňovanie svalstva



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Etapy základného plavávania
    3. Technika nácviku plaveckého spôsobu znak
    4. Technika nácviku plaveckého spôsobu kraul
    5. Záver
    6. Použita literatúra
    7. Prilohy

Zdroje: