Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Nezamestnanosť a inflácia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23042
Posledná úprava
09.05.2009
Zobrazené
1 862 x
Autor:
nezbedka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.Inflácia a nezamestnanosť

Nezamestnanosť a inflácia sú najväčšie súčasné makroekonomické problémy. Prax ukazuje, že z krátkodobého hľadiska medzi infláciu a nezamestnanosťou pôsobí vzťah, ktorý zobrazuje Phillipsova krivka, ale z dlhodobého hľadiska miera nezamestnanosti v podstate nezávisí od dlhodobej miery inflácie.

2. Podstata a formy inflácie

V súčasnosti je inflácia vo vyspelých trhových ekonomikách jedným z najvážnejších makroekonomických problémov. Inflácia sa najčastejšie charakterizuje ako znehodnotenie peňažnej jednotky, čo sa prejavuje rastom cenovej hladiny, resp. trvalým znižovaním kúpnej sily peňazí. Infláciou môžu vyvolávať rozličné činitele. Je to emisia prebytočného dopytu, ale aj prílev takých tovarov na trh, ktoré nemajú dopyt. K inflácii dochádza, ak rastie cenová hladina. Najpoužívanejšou mierou inflácie je index spotrebiteľských cien, rovnako známy ako CPI. CPI meria náklady tržného koša spotrebných statkov a služieb. Je založený na cenách potravín, odevov, obydliach, palív, dopravy, lekárskej starostlivosti, školského vzdelania a ostatných komodít potrebných pre každodenný život.
Mieru inflácie napr. v roku 1996 ( I 96 ) vypočítame tak, ak rozdiel indexu spotrebiteľských cien v roku 1996 ( CPI 96 ) a v predchádzajúcom roku ( CPI 95) vydelíme indexom spotrebiteľských cien v roku 1995 (CPI 95) a vynásobíme stomi.
I96 = ISC96 – ISC95. 100 ( v %)
ISC95

Kľúčové slová:

nezamestnanosť

inflácia

deflácia

Dopytová inflácia



Zdroje:
  • Ján Lisý a kolektív - Ekonómia v novej ekonomike, Iura Edition, 2007