Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Klasické obdobie sociálnej filozofie zamerané na sociálnu spravodlivosť

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14429
Posledná úprava
22.08.2023
Zobrazené
1 670 x
Autor:
misiacik1187
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
KLASICKÉ OBDOBIE SOCIÁLNEJ FILOZOFIE ZAMERANÉ NA SOCIÁLNU SPRAVODLIVOSŤ

Vždy keď o niečom píšeme musíme si ozrejmiť daný termín a termíny s ním súvisiace. Predovšetkým je potrebné zastaviť sa pri samotnom termíne „sociálna filozofia“. Mohli by sme používať aj termíny ako „spoločenská filozofia“ alebo „filozofia spoločnosti“. Za pôvodcu termínu sa pokladá Thomas Hobes, ktorý ním označoval všeobecnú teóriu ľudskej spoločnosti. V súčasnosti používanie pojmu sociálna filozofia ne je nijako ustálené ani striktne dané.
Korene sociálnej filozofie siahajú do gréckej antiky a sú späté s teoretickým odkazom Platóna a Aristotela. Tak ako iné filozofické disciplíny, ako aj sociálne vedy, aj sociálna filozofia prechádzala zárodočnými ťažkosťami svojho vzniku, peripetiami svojho konštituovania až po emancipáciu. Patrí medzi najstaršie, ani nie tak disciplíny či vedy, ale skôr spôsoby uvažovania o spoločnosti cez prizmu záujmov a potrieb indivídua. Bez nárokov na presnosť a striktnosť možno historický vývoj rozčleniť do troch základných fáz:
- etapa predhistórie sociálnej filozofie ( od Platóna a Aristotela až do polovice 19. storočia. ),
- etapa označovaná ako obdobie klasickej novovekej sociálnej filozofie,
- etapa spätá so vznikom poklasickej, modernej, novovekej sociálnej filozofie.

Práve na obdobie klasickej sociálnej filozofie je zameraná aj naša seminárna práca. V tomto období sa teória sociálnej filozofie spája najmä s menami a dielom Machiavelliho, Hoblesa, Locka, Montesquieho, Rousseaua a Marxa. Táto klasická sociálna filozofia sa vyznačuje niektorými základnými charakteristikami; v jej rámci prevládala predovšetkým politická problematika, hoci v nej nechýbalo ani to, čo by sa dalo nazvať aj „proto-sociológiou“. Vytvorila sa tradícia metafyzických a špekulatívnych úvah o spoločnosti a štáte, tematicky veľmi nehomogénna a metodologicky dosť nekonzistentná, empirické sa miešalo s teoretickým, snaha o pravdu s rozličnými subjektívnymi normatívnymi prístupmi. Formovali sa prístupy ( vari najznámejším z nich bola tzv. ľudská prirodzenosť ), z ktorých sa deduktívne konštruovali všeobecné koncepty a schémy. Teda popri metafyzickosti a špekulatívnosti bola ďalšou významnou charakteristikou klasickej sociálnej filozofie jej normatívnosť ( preskriptívnosť ), to je nielen zdôvodňovanie, ale aj stránenie určitým sociálnym a politickým hodnotám, najmä spravodlivosti, slobode a rovnosti. Práve pre tento charakter neskôr mnohí zaznamenávali klasickú sociálnu filozofiu a jej legitimitu, hoci ona po obsahovej a analytickej stráne nebola v mnohých smeroch dodnes prekonaná, Hodnota klasických sociálno-filozofických diel je v tom, že ich prostredníctvom môžeme chápať sociálne a politické problémy našej doby oveľa lepšie, než keby sme toto klasické dedičstvo nemali alebo ho nepoznali.
...

Kľúčové slová:

filozofia

sociálna filozofia

sociálna spravodlivosť

Karl Marx

Thomas Hobbes

John Locke

Charles Louis Montesquieu

Francis Maria Voltaire

Jean Jacques Rousseau

Imanunuel Kant

Hegel



Obsah:
  • Úvod
    Thomas Hobbes
    John Locke
    Charles Louis Montesquieu
    Francis Maria Voltaire
    Jean Jacques Rousseau
    Imanunuel Kant
    Georg Wolfgang Friedrich Hegel
    Karl Marx

Zdroje:
  • prednášky
  • semionáre
  • poznámky
  • odborná literatúra