Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Karcinóm žalúdka - druhá najčastejšia príčina smrti na nádorové choroby

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13169
Posledná úprava
27.10.2020
Zobrazené
1 284 x
Autor:
skaza
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:

Žalúdok (gaster, ventriculus) je plochý vakovitý orgán, ktorý leží v hornej tretine brušnej dutiny, pod bránicovou klenbou. Menšia časť jeho prednej steny nalieha priamo na brušnú stenu, väčšie plochy sa dotýkajú pečene a bránice. Za žalúdkom je štrbina, ktorá oddeľuje žalúdok od ľavej obličky a podžalúdkovej žľazy. Pažerák prechádza do úseku označovaného ako kardia. Na kardiu nadväzuje vlastné telo žalúdka ( corpus), ktoré sa doľava nahor vyklenuje do klenby. Doprava nadol sa zužuje do rúrovitého konca žalúdka- pyloru. Podkladom steny pyloru je kruhový sval- zvierač, ktorý periodicky uzatvára priechod zo žalúdka do dvanástnika, kam sa trávenina vystrekuje sťahom svaloviny žalúdka pri súčasnom ochabnutí zvierača. Žalúdok môže rozlične meniť tvar v závislosti od náplne a napätia steny, ako aj od polohy tela.

Na žalúdku rozoznávame horné zakrivenie žalúdka (mala kurvatúra) - prechádza list peritonea- malá predstierka, vychádzajúca od spodnej plochy pečene. Od veľkého zakrivenia voľne visí pred črevnými kľučkami veľká predstierka. Funkciou predstierok je upevňovacia a ochranná funkcia.

Sliznica žalúdka je zložená do pozdĺžnych rias. Pokrytá je valcovitým epitelom, v ktorom sú vyústenia mnohých rúrkovitých žliazok. Epitel žalúdkovej sliznice má resorpčnú schopnosť. Žliazky žalúdka produkujú žalúdočnú šťavu a hlien.

...


Kľúčové slová:

karcinóm

žalúdok

diagnostika

liečba

prognóza

sesterské diagnózy

rakovina

karcinóm žalúdka

nádor

nádorové choroby

helicobacter pylori

helicobacter

anorexia

vracanie

cytológia

endoskopia



Obsah:
  • Anatómia
    Definícia a charakteristika ochorenia
    Etiológia ochorenia
    Klinický obraz
    Diagnostika
    Liečba
    Prognóza
    Príjem pacienta
    Intervencie sestry

Zdroje:
  • Poznámky
  • Skriptá
  • Internet