Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Immanuel Kant - Zmysel tvojho života

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14144
Posledná úprava
12.07.2022
Zobrazené
2 041 x
Autor:
sibalka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
„Uctiť si Kanta je znakom duševnej zrelosti. Človek potom už nie je ochotný naslepo sa zveriť životu, ale snaží sa získať jasný obraz o sebe a okolí."

Immanuel Kant je meno jedného nemeckého filozofa, ktorý bol predstaviteľom nemeckého klasického idealizmu. Narodil sa 22. apríla 1724 v Kráľovci (dnešný Kaliningrad) ako syn sedlára. Vďaka vysokému nadaniu sa dostal na univerzitu, kde vyštudoval filozofiu, matematiku, teológiu a fyziku. Pôsobil ako súkromný učiteľ a až po pätnástich rokoch čakania získal profesúru filozofie. Celý život pôsobil blízkej univerzite a hoci dostával pozvánky učiť aj na iných univerzitách, neodišiel zo svojho rodiska.

Heinrich Heine o ňom napísal:
„Ťažko opísať životnú históriu Immanuela Kanta, lebo nemal ani život ani históriu. Žil mechanicky usporiadaným životom, takmer abstraktným staromládeneckým životom v tichej, odľahlej uličke v Kráľovci na severovýchodnej hranici Nemecka. Nemyslím, že by veľké hodiny na tamojšej katedrále spĺňali svoju každodennú úlohu bez vášnivejšie a pravidelnejšie ako ich krajan Imanuel Kant. Vstať, piť kávu, písať, prednášať, jest, prechádzať sa, všetko malo svoj presne určený čas a susedia vedeli celkom presne, že hodiny bijú pol štvrtej, keď Immanuel Kant vo svojom sivom plášti, s paličkou v ruke vyšiel z domu a vykračoval si po malej lipovej aleji, ktorá sa po ňom volá dodnes Cestou filozofa.”

Kráľovec opúšťal len pri krátkych návštevách bezprostredného okolia, vyhýbal sa všetkému, čo by ho odvádzalo od práce, a zo všetkých síl sa venoval výstavbe svojho filozofického obrazu sveta. Fantáziou a koncentráciou bystril svoj pohľad a jeho temperament prúdil koncentrovanie a regulovane do výkladu jeho systému: do prednášok pre jeho poslucháčov a do mohutných stavieb jeho opisov.
...

Kľúčové slová:

Imanuel Kant

Kant

filozofia

filozof

rozum

metafyzika

skepticizmus

dogmatizmus

Boh

mravnosť

mravný zákon

kategorický imperatív

vedomie

svedomie

kriticizmus

transcendentalizmus



Obsah:
  • Úvod
    Filozof Immanuel Kant a jeho život
    Dielo Immanuela Kanta
    Kritika čistého rozumu
    Kritika praktického rozumu

Zdroje:
  • Zmysel tvojho života
  • Kritika praktického rozumu
  • Kritika čistého rozumu
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra
  • internet