Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Etická teória cností a jej význam vo verejnej správe

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48301
Posledná úprava
16.02.2023
Zobrazené
243 x
Autor:
janka.popovicova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Verejná správa je oblasťou, s ktorou človek prichádza do kontaktu počas celého svojho života. Keďže občan má kontakt s verejnou správou pravidelný, je potrebné aby zamestnanci verejnej správy vystupovali voči občanom profesionálne. Predstavitelia verejnej správy musia každodenne riešiť situácie, ktoré im so sebou prinášajú množstvo zodpovednosti a záväzkov.

Zamestnanci verejnej správy by mali byť skupinou profesionálov, ktorých hlavným cieľom je poskytovať služby verejnosti a štátu v rôznych oblastiach vládnej politiky. Očakáva sa od nich dodržiavanie najrozšírenejších a všeobecne uplatňovaných etických štandardov a hodnôt, ktoré sú zakotvené v osobitných pravidlách, predpisoch a zákonoch. Etika a etický kódex sa čoraz viac stávajú témou na diskusiu v oblasti verejnej správy, pretože je viac ako nevyhnutné určiť hranice etického správania zamestnancov verejnej správy.

Cieľom tejto práce je analýza teórie cností, profesijných cností zamestnanca verejnej správy a takisto význam cností vo verejnej správe.
...
Etika cnosti je súčasťou politickej etiky, ktorá analyzuje morálku sveta ako ľuďmi prežívanú mravnosť v individuálnom aj kolektívnom spôsobe života. Politická etika, ktorá rozoberá morálne vlastnosti politických činiteľov pozostáva z niekoľkých prúdov: jedným z nich je etika cností, nazývaná i teória cnosti alebo etika cnosti a dobrého života. Teórie etiky cnosti sú rôznorodé, ale základným spoločným znakom je fakt že využitím precvičovania a napodobovania možno dosiahnuť cnosti, ktoré sú v spoločnosti všeobecne uznané a v konečnom dôsledku majú na zreteli dobrý život. Podľa „etiky cnosti“ existujú určité ideály, ako napríklad dokonalosť alebo oddanosť spoločnému dobru, o ktoré by sme sa mali usilovať a ktoré umožňujú plný rozvoj našej ľudskosti. Tieto ideály sa objavujú prostredníctvom premysleného uvažovania o tom, čím sa ako ľudské bytosti máme potenciál stať.
...

Kľúčové slová:

cnosť

etika cnosti

teória cností

verejná správa

etika

profesijné cnosti

etický kódex

morálka

mravnosť

Kant

Aristoteles

filozofia

sociológia

Tugendhat

MacIntyre



Obsah:
  • 1. Etika cnosti
    2. Historický aspekt
    3. Profesijné etické cnosti
    4. Význam teórie cnosti vo verejnej správe
    Záver
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje:
  • GLUCHMAN, V., 2008. Úvod do etiky. Brno: Tribun EU.
  • FOOT, Ph. 1978. Virtues and Vices and Essays in Moralphilosophy., In: R. Crisp - M. Slote (eds.): Virtue Ethics. Oxford: Oxford University Press 1997
  • JANKOVSKÝ, J. 2003. Etika pro pomáhající profese. 1. Vyd. Praha: Triton, 2003. 223s.
  • JANOTOVÁ, H. a kolektív. 2005. Profesní etika. 1. vyd. Praha: Eurolex Bohemia, 2005. 96s.
  • KUNA, M. 2009. Význam praxe pre teóriu: Rekonštrukcia argumentu Alasdaira MacIntyra. In: Filozofia, roč 64, 2009, č.9.
  • LIČKO, T. 2003. Kontrola v spoločnosti. Bratislava: IRIS 2003. 159s.
  • MACINTYRE, A. 2004. Ztráta cnosti. Praha: OIKOYMENH, 2004. 332 s.
  • O´DONNELL, K. 2005. Dejiny veľkých ideí. Bratislava: Ikar, 2005. 896 s.
  • SLOTE, M. Virtue Ethics, Utilitarianism, and Symmetry. In: CRISP, Roger. How should one live? essays on the virtues. Reprinted. Oxford: Oxford University Press, 2004. ISBN 9780198752349
  • SMREKOVÁ, D. 2001. Od rigorizmu povinnosti k morálke cnosti. In: Filozofia, roč. 56, 2001, č.3.
  • SMREKOVÁ, D. - PALOVIČOVÁ, Z.: Dobro a cnosť. Etická tradícia a súčasnosť. Bratislava: Iris 2003.
  • TUGENDHAT, E. 2004. Přednášky o etice. Praha: OIKOYMENH, 2004, 311s.