Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Environmentálne aspekty spaľovania odpadov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
34910
Posledná úprava
15.11.2011
Zobrazené
1 525 x
Autor:
minihano
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Z historického pohľadu je úloha spaľovania odpadu známa už tisíce rokov. Využívalo sa na jednej strane za účelom zredukovania objemu prebytočného materiálu z domácnosti, obchodovania ale aj poľnohospodárskeho odpadu - na druhej stane za účelom získavania tepla pre ohrev a varenie.

Taktiež uvedomenie si problémov spojených so spaľovaním odpadu má dlhú históriu. Prvé zmienky o mestských nariadeniach týkajúcich sa spaľovania odpadu na otvorenom priestranstve pochádzajú z Anglicka z 13. storočia. Priemyselná revolúcia v 18. a 19, storočí priniesla tak zmenu v osídlení (explozívny rast urbanizácie) ako aj výrazný nárast odpadov, vrátane komunálneho odpadu. Narastá uvedomenie si rizík ohrozenia zdravia v dôsledku nevhodného nakladania s odpadom. Začína byť jasné, že nekontrolované spaľovanie odpadu, najmä v blízkosti osídlených oblastí, je trvalo neudržateľnou praxou. Alternatívou je hromadné spaľovanie odpadu za kontrolovaných podmienok -napr. vtedy, keď je na to vhodné počasie, nie v dobe inverzie. Nie je preto prekvapujúce, že prvá spaľovňa tuhého komunálneho odpadu vzniká v Nottinghame v Anglicku v roku 1874 a v roku 1912 existuje už okolo 300 spaľovní, z ktorých v 76 sa odpad spaľuje aj za účelom získavania tepla. Vtom istom období nastáva rozvoj spaľovní aj v iných industrializovaných krajinách, napr. Švédsko, Nemecko a aj USA. Rast priemyselnej produkcie a najmä rozvoj chemického priemyslu vedú k tvorbe novej kategórie odpadov - priemyselný a nebezpečný odpad.

Vzrastá potreba likvidácie takéhoto odpadu na mieste vzniku a tak v roku 1948 v USA firma Dow Chemical inštaluje prvú rotačnú pec. Tento trend postupne graduje a po roku 1960 nastáva rozvoj veľkokapacitných komerčných spaľovní.

Kľúčové slová:

spaľovanie odpadov

spaľovňa



Obsah:
  • Úvod 3
    1. Hlavné výhody a nevýhody spaľovania odpadu 4
    1.1 Výhody spaľovania odpadov 4
    1.2 Nevýhody spaľovania odpadov 4
    2. Druhy vplyvov 6
    3. Otázky a obavy 7
    4. Požiadavky na „palivo“ 8
    5. Prehliadka spaľovne 9
    6. Cementárne 10
    Zoznam použitej literatúry 13

Zdroje: