Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Dlhodobejšia a nepriama zmena

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24208
Posledná úprava
16.05.2009
Zobrazené
1 102 x
Autor:
sweety2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jedným z najdôležitejších príkladov v úmyselne plánovanom dlhodobom pôsobení masových médií je komunikácia v oblasti hospodárskeho a sociálneho rozvoja, kde sú média vedome použité k vyvolaniu dlhodobej zmeny.
Everett Rogers je hlavným kronikárom tradície šírenia informácii, ktorého model predpokladá 4 štádia šírenia inf.: informácie- presvedčovanie- rozhodnutie- utvrdenie. Úloha médií sa viac menej sústreďuje na prvé štádium, po ňom preberajú hlavnú úlohu osobný kontakt, organizovaná odborná pomoc, poradná činnosť a aktuálna skúsenosť.
Rogers a Kincaid prišli s alternatívny modelom zbližovania v komunikácii. Ten zdôrazňuje potrebu trvalého procesu interpretácie a odozvy, ktorá vedie ku zvýšenej miere vzájomného dorozumievania medzi podávateľom a príjemcom. Novšia teória rozvoja pripisuje médiám obmedzenejšiu úlohu a poukazuje na to, že úspech ich pôsobenia závidí na ich trvalej blízkosti k spoločenskej základnej a pôvodnej kultúre. Pre účinné mediálne pôsobenie musia byť prítomné aj ďalšie podmienky modernizácie. Napr. individualizácia, dôvera v úrady a nové technológie.

Kľúčové slová:

zmena

Distribúcia znalosti

spravodajstvo

Vedomosti prepaste