Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Cirkev a kultúra

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
17688
Posledná úprava
06.01.2009
Zobrazené
1 710 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V širšom slova zmysle sa v kresťanskej terminológii výrazom Cirkev označuje celé všeobecné spoločenstvo veriacich pokračujúce v Kristovom diele. V prenesenom zmysle slova sa týmto slovom môže označovať tiež liturgické zhromaždenie alebo miestne spoločenstvo. Tieto tri významy slova v skutočnosti nemožno od seba oddeľovať. Cirkev je ľud, ktorý Boh zhromažďuje po celom svete. Jestvuje v miestnych spoločenstvách a uskutočňuje sa ako liturgické, najmä eucharistické zhromaždenie.
Prví kresťania hovorili, že „svet bol stvorený kvôli Cirkvi“ (KKC 760). Cirkev je teda pripravovaná už skôr ako by sme ju na vlastné oči mohli vidieť ako spoločenstvo. I my keď hovoríme dátum, mesiac a rok svojho narodenia, hovoríme tým, že to bol deň, kedy sme uzreli svetlo sveta. Ale nebol to prvý deň našej vlastnej existencie. Predtým deväť mesiacov sme žili už ako ľudské bytosti pod srdcom našej matky. A k nášmu počatiu a narodeniu predchádzala predtým ešte láska našich rodičov. Naše príchod na svet nie je teda len jednodňovou záležitosťou, ale je to celý priebeh a na seba nasledujúci postup (láska – počatie – narodenie).

Kľúčové slová:

Cirkev

kultúra a cirkev



Zdroje:
  • Kresťanská etika v dnešnej a zajtrajšej spoločnosti – Miroslav Župina, 2005, s.21, Pravoslávny teologický zborník – zväzok XXXII (17)-2007, s.298, Pravoslávna liturgika I. – Protopresbyter Dr. Lazar Mirkovič, 1994, s.151, Pravoslávna liturgika II. - Protopresbyter Dr. Lazar Mirkovič, 1994, s.3 - 84