Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Bezpečnosť biometrických údajov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48506
Posledná úprava
08.03.2024
Zobrazené
74 x
Autor:
ekoBlaster87
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:

1. úvod do biometrickej bezpečnosti

V dnešnej dobe sa kladie zvýšený dôraz na ochranu údajov či kontrolu prístupov osôb do fyzických objektov. Aby duševné či fyzické vlastníctvo nebolo ohrozené, vznikol trend používania biometrických technológií pre tieto účely.
Odjakživa ľudia vlastnili istý druh prístupového prostriedku ako napríklad klasické kľúče, heslá, v dnešnej dobe veľmi rozšírené čipové karty či PIN kódy, ktoré si dotyčný človek musel zapamätať. Avšak tieto prostriedky, relatívne jednoducho odcudziteľné, alebo vedome či nevedome kopírovateľné. Hlavnou výhodou biometrie je, že každý človek má isté unikátne biometrické vlastnosti vždy pri sebe, ktoré v podstate vlastní a nedajú sa ukradnúť. Okrem riadenia prístupu k informáciám či objektom je biometria využívaná pri identifikácii osôb najmä vo forenzných aplikáciách. Vyvíjané biometrické technológie poskytujú čím ďalej, tým väčšiu mieru bezpečnosti. Avšak žiadna technológia nie je bezchybná a existuje mnoho spôsobov ako sa dá biometrický systém oklamať pomocou napodobenia biometrických vlastností.
Na základe rôznych charakteristík biometrických systémov je možné systémy navzájom porovnávať a určiť tým, ktorý je v konkrétnej oblasti vhodnejší pre použitie. V súčasnosti sa s biometrickými technológiami môžeme stretnúť v štátnych orgánoch, kriminalistike, na letiskách, v zábavných parkoch atď. Biometrické snímače snímajúce odtlačok prsta sú v poslednej dobe populárne ako spôsob kontroly prístupu do notebookov či desktopových počítačov, čím sa biometria stáva ľuďom bližšia.
Z oblasti rozpoznávania geometrie ruky je najpoužívanejším zariadením na trhu zariadenie HandKey II od firmy Recognition Systems. Zariadenie poskytuje relatívne vysokú mieru bezpečnosti. Z tohoto dôvodu je inštalované po celom svete aj do pracovísk s potrebnou vysokou mierou bezpečnosti, ako sú napríklad jadrové elektrárne či vojenské objekty.
...

Kľúčové slová:

biometria

bezpečnosť

údaje

pin



Obsah:
  • 1 ÚVOD DO BIOMETRICKEJ BEZPEČNOSTI 1
    1.1 Biometria 2
    1.2 História biometrie 2
    1.3 Biometrické rysy a ich atribúty 4
    2 VERIFIKÁCIA A IDENTIFIKÁCIA 7
    2.1 Časti biometrického systému 8
    2.2 Výkonnosť biometrických systémov 9
    3 SPOĽAHLIVOSŤ BIOMETRICKÝCH SYSTÉMOV 11
    3.1 Bezpečnosť systémov 11
    3.2 Bezpečnostné a komerčné využitie 12
    ZÁVER 14
    POUŽITÁ LITERATÚRA 15

Zdroje:
  • 1. Jain, A., Flynn, P., Ross, A.: Handbook of Biometrics. Springer, 2008, ISBN 978-0-387-71040-2
  • 2. Rak, R., Matyáš, V., Říha, Z.: Biometrie a identita člověka ve forenzních a komerčních aplikacích. Grada, 2008, ISBN 978-80-247-2365-5
  • 3. Li, S., Jain, A.: Encyclopedia of Biometrics. Springer, 2009, ISBN 978-0-387-73002-8
  • 4. Ščurek, R.: Biometrické metody identifikace osob v bezpečnostní praxi. VŠB TU Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství , 2008