Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci - pracovné úrazy

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48473
Posledná úprava
17.01.2024
Zobrazené
79 x
Autor:
el.ve
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Základným ľudským právom je právo na život a zdravie. Bezpečnosť pri práci môžeme charakterizovať ako stav na pracovisku, ktorý poskytuje bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Pri plnení pracovných povinností a zanedbaním podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci môžeme spôsobiť vznik nežiaducich udalostí, ktoré majú za následok poškodenie zdravia zamestnanca a vznik pracovného úrazu. Bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci sa zaoberá zákon č.124/2006 Z.z o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorými vstúpili do platnosti aj nové pravidlá o pracovných úrazoch, ktoré sa týkajú každého zamestnávateľa a zamestnanca.

Pracovné úrazy ovplyvňujú spoločnosť ako celok ale aj podnikateľskú časť. Každoročne sa na Slovensku stávajú tisíce pracovných úrazov, ktoré spôsobujú zamestnancom, zamestnávateľom a štátu ekonomické straty. Znamená to, že práceneschopnosť zamestnanca zvyšuje náklady, ktoré súvisia so zníženou produkciou. Zamestnávateľovi sa zvyšujú výdavky na nových zamestnancov, ich prijatím a zaškolením. Štát sa snaží znižovať počet pracovných úrazov pomocou právnych predpisov, práv a povinností zamestnancov a zamestnávateľov a upravuje poistenie zodpovednosti zamestnávateľa za pracovné úrazy. Úrazy zaťažujú ak zdravotnú starostlivosť.

Prevenciou proti pracovným úrazom môžeme získať prehľad o množstve, zdrojoch a príčinách vzniku pracovných úrazov. Môžeme získať znalosti za akých podmienok sa stal pracovný úraz a čo bolo jeho príčinou. Pravidelnou sledovanosťou a prevenciou všetkých pracovníkov môže zamestnávateľ obmedziť vznik pracovných úrazov.

Cieľom práce je poukázať na problematiku pracovných úrazov - ich definíciu, rozdelenia, a legislatívne hľadisko. Záver práce sa venuje taktiež aj štatistike, prevencií a rôznym opatreniam, ktoré by mali pracovné úrazy eliminovať.

Kľúčové slová:

BOZP

pracovné úrazy

prevencia



Obsah:
  • Úvod
    PRACOVNÝ ÚRAZ
    Povinnosti zamestnanca pri vzniku pracovného úrazu
    Povinnosti zamestnávateľa pri vzniku pracovného úrazu
    Zodpovednosť zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze
    Záver

Zdroje: