Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Polycyklické aromatické uhľovodíky

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40672
Posledná úprava
14.10.2012
Zobrazené
1 214 x
Autor:
vera569
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Seminárna práca z predmetu: Základy environmentalistiky. Téma: č.436: Polycyklické aromatické uhľovodíky v pracovnom a životnom prostredí. Príklady kontaminovaných území, zdroje, následky a opatrenia na zabránenie ich negatívneho vplyvu.

Cieľom práce je definovať polycyklické aromatické uhľovodíky v pracovnom a životnom prostredí. Potom uviesť príklady kontaminovaných území, zdroje, následky a opatrenia na zníženie ich negatívneho vplyvu. PAU tým, že majú lipofilnú povahu pretrvávajú v životnom prostredí niekoľko týždňov až mesiacov a často sa prenášajú na veľké vzdialenosti. PAU sa skoro vôbec nerozpúšťajú v životnom prostredí, teda najmä nie vo vode čo môže mať za následok kontamináciu podzemnej vody ale aj iných zložiek ekosystému a životného prostredia.

1. Polycyklické aromatické uhľovodíky
Polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) patria v súčasnej dobe k najsledovanejším skupinám rizikových látok v životnom prostredí. PAU sú organické zlúčeniny zložené z 3 a viacerých aromatických kruhov, ktoré obsahujú len uhlík a vodík.
Najvýznamnejšími polyaromatickými zlúčeninami v pracovnom prostredí sú: naftalén, antracén a benzo(a)pyrén. Čisté PAU sú väčšinou bezfarebné, biele alebo bledo-žlto-zelené pevné chemické látky. Vznikajú pri tepelnom rozklade a nedokonalom spaľovaní koksu, čierneho uhlia, asfaltu a nafty.[1]
PAU sú väčšinou vysoko toxické, mutagéne a karcinogénne látky. Vzhľadom na svoju lipofilnú povahu sa dobre vstrebávajú gastrotestinálnym traktom cicavcov. Sú pomerne rýchlo distribuované do viacerých orgánov a tkanív s tendenciou akumulácie v tukových tkanivách. [2]
...

Kľúčové slová:

základy environmentalistiky

polycyklické aromatické uhľovodíky



Obsah:
  • Úvod 2
    1. Polycyklické aromatické uhľovodíky 2
    1.1 Zdroje PAU 2
    1.2 Benzo(a)pyrén 2-3
    2. Účinky PAU na zdravie človeka 3
    3. Spôsoby zisťovania a merania 4
    3.1 Karcinogénne vlastnosti 4
    3.2 Stanovenie obsahu PAU 4
    4. Osud v životnom prostredí 4
    4.1 PAU v pôdach 4-5
    4.2 Kontaminované územia 5
    5. Legislatíva 5-6
    6. Opatrenia na zníženie negatívneho vplyvu PAU 6
    Záver 6
    Zoznam bibliografických odkazov 6