Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Poistný trh - subjekty, členenie, poistný trh v Slovenskej republike

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13712
Posledná úprava
10.06.2021
Zobrazené
1 277 x
Autor:
petullox
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V Slovenskej republike sa poisťovníctvo stalo v poslednom desaťročí jedno z významných odvetví národného hospodárstva. Ako špeciálne, nevýrobné odvetvie peňažných služieb sa aktívne zúčastňuje na vybudovaní trhovej ekonomiky.
Poisťovníctvo zasahuje do všetkých činností národného hospodárstva - do života občanov i štátu, do podnikateľskej sféry. Dôležité miesto má aj v medzinárodnom obchode v súvislosti s poistením medzinárodných rizík.
Slovenský poistný trh od 1.5. 2004 je neoddeliteľnou súčasťou jednotného poistného trhu Európskej únie. V praxi to znamená, že komerčné poisťovne všetkých členských štátov Európskej únie majú možnosť vykonávať na území Slovenskej republiky poisťovaciu činnosť. Platí to aj naopak - tuzemské poisťovne v Slovenskej republike môžu ponúknuť svoje služby klientom v iných štátoch Európskej únie.
Slovenskému poisťovníctvu sa otvára nový priestor pre ďalší rozvoj, ktorý nemôže podceňovať teória, ani hospodársko - politická prax.

Poistný trh je časťou finančného trhu, na ktorej sa stretáva ponuka a dopyt po poistnej ochrane. Poistný trh je charakterizovaný systémom rôznych trhových nástrojov a regulačných opatrení štátu, ktorých dodržiavanie a kontrou zabezpečuje inštitúcia pre štátny dohľad.
Obchodovanie na poistnom trhu, t. j. predaj a kúpa poistných produktov sa realizuje formou uzatvárania poistných zmlúv medzi poisťovňou ako „predávajúcim“ a poistníkom ako „kupujúcim“.
...

Kľúčové slová:

poisťovníctvo

poistný trh

národné hospodárstvo

ekonomika

poistná ochrana

finančný trh

poistenie

poisťovňa

posiťovateľ

financie

investícia



Obsah:
  • Úvod 3
    Poistný trh 4
    Subjekty poistného trhu 5
    Členenie poistného trhu 6
    Poistný trh v Slovenskej republike 8
    Záver 10
    Použitá literatúra 11

Zdroje:
  • BEŇOVÁ, E. a kol.: Financie a mena. 2005. ISBN 80-8078-031-5
  • MAJTÁNOVÁ, A.: Poisťovníctvo. Bratislava : EKONÓM 2005. ISBN 80-88715-36-9