Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Základné črty ľudského poriadku (opis knihy)

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12771
Posledná úprava
20.08.2020
Zobrazené
953 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Čo robí človeka človekom a čo patrí k jeho celkovej prirodzenosti, na to sa nebudeme pýtať rozličných svetových názorov, ale dáme sa poučiť jedným smerodajným meradlom:
Skutočným a všestranne chápaným životom, aký je sám v sebe a ako ho každý z nás neprestajne a nevyhnutne v sebe zažíva. Každý z nás porovnávaním neprestajne zisťuje v sebe aj u iných ľudí hmotnosť v jej anorganickom a organickom tvare. Tá hmotná je skutočnosťou. Hmota je podstatnou zložkou človeka, je v jeho živote nenahraditeľnou podmienkou celého jeho špecificky ľudského konania, uvažovania a chcenia.
Hmotná stránka človeka stavia jednotlivcovi i celku požiadavku, aby každý človek v sebe a iní v ňom uctil špecifické zákony biologicko-fyziologické a počítal s nimi. Sú to:
a) Nakoľko sa biologicko-fyziologickým pracovným výkonom tratí energia, jednotlivec má povinnosť neustále obnovovať utrácanú energiu, chrániť a rozvíjať život stravou, vzduchom, bytom, šatstvom,... Odtiaľ plynie základné a neodcudziteľné prirodzené právo na základné predpoklady pre ochranu, obnovu a rozvoj. Človek lebo je človekom, je nositeľom ľudskej prirodzenosti, z tadiaľ plynie právo každého človeka bez rozdielu, na dostatočnú hmotnú vystrojenosť živobytia.
...

Kľúčové slová:

človek

spoločnosť

ekonomika

vlastníctvo

štát

medzinárodný organický poriadok

biolófia

fyziológia

emócia

duchovno

peniaze

továre

súkromné vlastníctvo

kolektívne vlastníctvo

štátna moc



Obsah:
  • 1. ČO JE ČLOVEK
    2. EKONOMIKA
    3. OTÁZKA VLASTNÍCTVA
    4. ŠTÁT
    5. MEDZINÁRODNÝ ORGANICKÝ PORIADOK

Zdroje:
  • Základné črty ľudského poriadku (editor Štefan Hatala), Nákladom KA v Biskupstve Spišskom, Spišská Kapitula, Katolícka akcia spišského biskupstva 1947, ISBN: 9788071659976
  • Psychológia osobnosti, Vplyv kultúry na človeka