Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Srbsko a Čierna hora

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
3,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14472
Posledná úprava
28.08.2023
Zobrazené
1 979 x
Autor:
zuzkadupka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Základná charakteristika krajiny Srbsko

Srbská republika pokrýva územie so širokým rozsahom. Srbská najväčšia výhoda je v zemepisnej polohe čo predstavuje centrum pre celú juhovýchodnú Európu. Srbsko sa nachádza na juhovýchode Európy, hraničí s Maďarskom, Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou na západe, s Rumunskom a Bulharskom na východe a s Čiernou Horou, Albánskom a Macedónskom na juhu.
Srbsko je spojenie medzi juhovýchodnou, strednou a západnou Európou ako dve dôležité chodby prechádzajúce cez krajiny: Chodba 10 vedúca z Rakúska, pokračuje cez Srbsko a odbáča do Grécka a Bulharska. Chodba 7 najväčší vodný kanál v Európe.
Srbskí trh s obyvateľstvom 10 miliónov patrí medzi najväčšie v SEE-SouthEast Europe). Srbsko je v strede „Voľnej Obchodnej Zóny“(Free Trade Zone), ktorý poskytuje službám voľný vstup na trh s 55 miliónmi ľudí. Navyše Srbsko a Montenergo je jedinou krajinou, ktorá využíva voľno-obchodnú zmluvu s Ruskou Federáciou. Od decembra 2004, Srbsko bolo dotované Autonomous Trade Measures(ATM) z Európskej únii. ATM dovoľuje srbským službám a tovarom byť exportované.
...
Samostatnosť Čiernej Hory

Dňa 21. mája 2006 sa uskutočnilo v Čiernej Hore referendum, v ktorom Čiernohorci hlasovali za samostatnosť svojej krajiny od Srbska. Podľa oficiálnych výsledkov hlasovalo za nezávislosť Čiernej Hory 55,4 percenta voličov.

Parlament Čiernej Hory na svojom mimoriadnom zasadaní dňa 3.júna ratifikoval výsledky referenda a prijal Uznesenie o vyhlásení nezávislosti Republiky Čierna Hora a Deklaráciu nezávislej Republiky Čierna Hora (Republika Crna Gora).Čierna Hora sa tak stala 45. európskym štátom. Je tiež posledným štátom z bývalej šesťčlennej juhoslovanskej fedérácie, ktorý sa stal nezávislým.
...

Kľúčové slová:

Srbsko

Samostatnosť Čiernej Hory

Čierna Hora

obyvateľstvo

geológia

povrch krajiny

geomorfológia

chránené oblasti

chránený park

drevársky priemysel

drevo

drevina



Obsah:
  • Srbsko
    Čierna Hora
    Základná charakteristika krajiny Srbsko
    Chránenné oblasti v Srbsku s Čiernej Hore
    Lesy Srbska a Čiernej Hory
    Drevársky priemysel a výrobky z dreva
    Významné dreviny v Srbsku
    Produkcia, import, export a obchod
    Prílohy
    Srbské organizácie zaoberajúce sa drevom a jeho spracovaním
    Čo bude potrebné zmeniť?
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje: