Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Problematika drog, alkoholu a tabaku

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
26 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14124
Posledná úprava
08.06.2022
Zobrazené
3 341 x
Autor:
sibalka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Čas mladosti je období života, v ktorom sa ešte stále človek púšťa bezhlavo so dobrodružstiev a hľadá skúsenosti, úplne odlišné do skúsenosti rodičov.

U mladých ľudí nášho štátu, vyvíjajúcich a formujúcich sa obvykle v podmienkach intenzívneho tlaku vyslovene konzumne orientovanej výchovy, našla droga nepripravený terén. Mohla sa tu rozmáhať a mi sme neboli na ňu pripravený.

Kto vlastne zlyhal? Spoločnosť alebo rodina? Ťažko povedať jasnú odpoveď, možno obidve strany. No najmä vo veľkomestských sídliskových enklávach mladých adolescentov, odrastenej generácie "detí s kľúčmi na krku" sa veľmi rýchlo udomácnili rôzne pseudoprogresívne kultúrne i duchové prúdy, často sprevádzané aj konzumáciou psychoaktívnych látok. Pri nedostatku možností osobného rastu jedinca, vznikajú rôzne kluby či "bunkre", v ktorých sa zoskupujú niektoré rizikové skupiny mladých ľudí. Vytvárajú svojou atmosférou vynikajúce prostredie pre šírenie drog.

Dobré známi je fenomén "skupiny", v ktorej morálne, mravne aj hodnotovo nevyzretý, či dezorientovaný mladý človek môže "konečne" zohrať svoju rolu sprevádzanú uznaním, akceptovaním, umožnením vyniknutia hoci aj v sociálne patologickej aktivite. Tu bude konečne "rešpektovaný" ostatnými členmi takéhoto bizarného kolektívu. Demonštrácia rebelizmu v skupine seberovných, vzoprenie sa proti zaužívaným schémam v čase čoraz viac sa rozchádzajúcej mladej generácie s generáciou strednou či staršou. Toto často vedie k uznaniu a prijatiu drogy ako spôsobu úniku z neakceptovateľného sveta dospelých.

Mladý ľudia po nich siahnu iba preto, aby raz urobili niečo zakázané a aby to „tým starým“ ukázali. No mnohý ľudia užívajú drogy aj preto, lebo sa domnievajú, že je to zábavné a že aj to patrí k spoločenskému životu. Ako vidia u dospelých pohárik alkoholu,, káva či cigareta.

Na nasledujúcich niekoľkých stranách Vás chcem oboznámiť s problematikou drogovej závislosti. Aj napriek tomu, že táto téma je častou témou diskusií, drogová závislosť na Slovensku stále rastie . Veková hranica drogovo závislých sa znižuje. No skôr než zadefinujem, čo je droga Vás chcem oboznámiť trochu historickými faktami.
...

Kľúčové slová:

drogy

problematika drog

alkohol

tabak

nikotín

heroín

marihuana

kokaín

LSD

adolescent

psychoaktívne látky

cigareta

drogová závislosť

toxikománia

ópium



Obsah:
  • Obsah -1-
    1. Úvod -1-
    2. Historický prehľad -2-
    3. Definícia drogy -3-
    3. 1 Droga -3-
    3. 2 Drogová závislosť -4-
    4. Jednotlivé typy drog -5-
    4. 1 Známejšie drogy -5-
    4. 2 Alkohol -6-
    4. 3 Nikotín -6-
    5. Záver -6-
    6. Použitá literatúra -7-
    Najčastejšie užívané drogy -8-

Zdroje: