Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Etický kódex zamestnanca a člena orgánov akciovej spoločnosti

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14131
Posledná úprava
08.06.2022
Zobrazené
1 548 x
Autor:
sibalka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Úvod

Na úvod by som chcela objasniť pojem etický kódex a potom sa zamerala na profil spoločnosti, ktorú som si vybrala.

Etický kódex

Objasňuje, aké správanie organizácia očakáva od zamestnanca v rôznych situáciách, a zároveň dáva najavo, že zámerom a očakávaním organizácie je vštepiť personálu etické dimenzie svojej politiky a činnosti. Etický kódex firmy môže nielen usmerňovať činnosť zamestnancov v oblasti práva a konfliktu záujmom, ale zamestnancom a manažérom umožňuje hodnotiť v pojmoch morálky aj ciele, praktiky a činnosti firmy, aby získali istotu, že firma pôsobí v súlade s etickým kódexom. Ak sa manažmentu dôsledne pridržiava etického kódexu, potom kódex môže prispieť k rozvoju morálneho eposu celej firmy.

Funkcie etického kódexu

Pomoc pri vštepovaní zamestnancom na všetkých úrovniach podniku vedomie zodpovednosti, potrebu rozmýšľať o svojich skutkoch v morálnych pojmoch a rozvíjať hodnoty príslušné ich postaveniu, je dokumentom, na ktorý sa zamestnanci môžu odvolať, kedykoľvek sa od nich žiada, aby konali v rozpore s jeho obsahom. Úsilie vynaložené na vypracovanie etického kódexu sa mimoriadne zhodnotí, najmä ak kódex bude nútiť veľký počet zamestnancov firmy, aby hlboko uvažovali o svojom poslaní a povinnostiach, ktoré majú ako skupina voči celej spoločnosti. Ak je kódex vytvorený, môže sa využiť na generovanie ďalšej diskusie a prípadnej modifikácie kódexu. Etický kódex má zároveň ubezpečiť spotrebiteľa i verejnosť o tom, že firma sa vo svojej činnosti pridržiava štandardných morálnych princípov a prípadné rozpory môžu prostredníctvom kódexu kontrolovať.

Základnými časťami kódexu sú preambula, v ktorej je vyjadrený záväzok firmy k etickému konaniu a hodnotový konsenzus, formálne vyhlásenie o charaktere podnikania a postavení firmy a o čestnosti podnikateľských zámerov v budúcnosti. V druhej časti sú opísané kontroverzné situácie a správanie, aké firma očakáva alebo sa zaväzuje zachovať. Oblasti zahrnuté do etického kódexu sa líšia v závislosti od odvetvia podnikania.
...

Kľúčové slová:

etika

kódex

etický kódex

neetické správanie

pravidlá správania

nestrannosť

čestnosť

spravodlivosť

transparentnosť

zdravie

bezpečnosť

ochrana súkromia



Obsah:
  • Úvod
    ZÁKLADNÉ VYMEDZENIA
    VŠEOBECNÉ PRAVIDLÁ
    Pravidlá správania vo vzťahu k akcionárom
    Pravidlá správania vo vzťahu k ostatným stranám
    Pravidlá správania vo vzťahu k zamestnancom
    Pravidlá správania vo vzťahu k zákazníkom
    Pravidlá správania vo vzťahu k dodávateľom
    IMPLEMENTAČNÉ POSTUPY

Zdroje:
  • Etický kódex spoločnosti Enel SpA