Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Teória spravodlivosti J. Rawlsa

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
84 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
15617
Posledná úprava
02.12.2008
Zobrazené
10 721 x
Autor:
denisek
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V analyticko - interpretačnej eseji sa budem zaoberať Teóriou spravodlivosti J.Rawlsa ktorý patrí k liberálne orientovanému prúdu filozofického myslenia. Rawls stavia na akejsi zmluve, pretože tvrdí, že zmluva je najúčinnejší nástroj na spojenie ľudí rôznych záujmov a potrieb pri zachovaní spravodlivosti. Práve v tomto ohľade, pri všetkej ostatnej rozdielnosti, sú záujmy indivíduí (záujmovo) identické. Svoju úlohu videl Rawls vo formulácii práve takéhoto stanoviska spravodlivosti.
Predmetom prvotnej dohody sú princípy spravodlivosti pre základný systém spoločnosti .Rawls chce aby tieto princípy boli rozumné pre členov spoločnosti, aby s nimi súhlasili a aby princípy mohli byť férové. Na základe toho nazýva spravodlivosť ako férovosť. Tieto princípy majú vymedzovať základné podmienky združovania osôb. Mali by sa nimi regulovať všetky ďalšie dohody, vymedzovať jednotlivé druhy sociálnej kooperácie, ako aj formy vlády. Na základe týchto princípov budú stanovené základné práva a povinnosti a zároveň budú určovať deľbu sociálnych výhod....

Kľúčové slová:

rawls

spravodlivosť

férovosť

prvotná dohoda

spoločenská zmluva

závoj nevedomosti

teoria spravodlivosti



Zdroje:
  • RAWLS, J.: Teória spravodlivosti. Hlavná idea spravodlivosti. In: O slobode a spravodlivosti. Liberalizmus dnes. Bratislava,: ARCHA 1993. ISBN chýbajú,RAWLS, J.: Základní svobody a jejich priorita. Praha, In: Kis, J.(Ed.): Současná politická filosofie. Praha,: OIKOYMENH 1997. ISBN chýbajú,GLUCHMAN, V.: Teória spravodlivosti Johna Rawlsa. . In: Gluchman, V., Dokulil, M. (Eds.): Súčasné etické teórie. Prešov, LIM 2000. ISBN 8096777882 (brož.)
  • .