Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Štruktúra najvyšších štátnych orgánov

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
33576
Posledná úprava
20.05.2010
Zobrazené
1 118 x
Autor:
sasuliatko
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ústavná listina ČSR – zákon zo dňa 29. 11. 1920, ústavná listina Československej republiky ako zákon č. 121/1920 Zb. z. a n.

Prvou ústavou samostatného suvereného a spoločného štátu Čechov a Slovákov, ako aj Zakarpatských Ukrajincov bola ústava ČSR z r. 1920.
Ústava ČSR svojim obsahom využívala skúsenosti z francúzskej republiky, teórie suverenity ľudu akceptovaním prirodzených práv, bol vytvorený systém základných práv, slobôd a povinnosti občanov, na základe systému zastupiteľskej demokracie. Bol reprezentovaný národným zhromaždením a miestnymi orgánmi samosprávy. Akceptovaním teórie prirodzených práv, bol vytvorený systém základných práv, slobôd a povinností občanov. Teória trojdelenie štátnej moci v podobe osobitnej, zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci, bola rovnako akceptovaná a tieto moci mohli pôsobiť nezávisle na seba.

Zdroje:
  • Řídí F. V. Krejčí: Občanská knihovna, Ústava republiky Československé, svazek 10, vydáno péčí Ministerstva školství a Národní osvěty ve Státním knihoskladě v Praze 1920.
  • Zemandlová, L., Kačík, E., Matoušek, S.: Vybrané kapitoly z Európskych dejín štátu a práva, II. diel, A PZ Bratislava 1998.