Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Štát a spoločnosť - teória štátu a práva

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10991
Posledná úprava
20.06.2019
Zobrazené
1 176 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
SPOLOČNOSŤ A ŠTÁT

Jednou z významných tak individuálnych ako aj sociálnych potrieb človeka je potreba sociálneho života, ktorý môže realizovať len v podmienkach spoločnosti, čiže v sociálnej skupine, akou je napríklad rodina, kmeň, rod, národ, štát, ale aj iné spoločenstvo vymedzené územím, záujmom, jazykom a tradíciou alebo iným kritériom. Je celkom vylúčené, aby človek naplnil potrebu sociálneho života mimo spoločnosti a takisto mimo spoločnosti nemôže ani existovať.

Ak by sme chceli charakterizovať spoločnosť, v najširšom slova zmysle to je pojem, ktorý je synonymom pre ľudstvo, človečenstvo ako celok, ľudský rod, zoskupenie osôb oboch pohlaví a rôznych vekových skupín spojených do sebestačných zoskupení. V najužšom slova zmysle to je súbor osôb žijúcich v skupinách na vymedzenom ohraničenom území, ktoré kontroluje politická moc opierajúca sa o spoločné normy sankcionované zákonmi. V kontexte problematiky teórie štátu pod pojmom spoločnosť môžeme rozumieť skupinu ľudí s vlastným mocenským systémom, relatívne nezávislým od mocenských systémov iných skupín. V histórii tak mohol predstavovať uzavretú spoločnosť kmeň, ktorý mal vlastný systém riadenia, nezávislý od riadiacich systémov iných kmeňov. V období po neolitickej revolúcii bola spoločnosťou určitá skupina ľudí obývajúca určité územie, ktorá mala svoj vlastný systém riadenia, nezávislý od riadiacich systémov iných skupín obývajúcich iné územia.

Kľúčové slová:

spoločnosť

štát

sociálny život

štátna moc

federácia

zákonodarná moc

výkonná moc

kultúrna politika

sociálna politika

unitárny štát



Obsah:
  • Spoločnosť a štát
    Vznik štátu
    Teórie vzniku štátu
    Štátna moc
    Formy štátu
    Funkcie štátu
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • PRUSÁK,J.:Teória práva. Bratislava, PF UK 1995. ISBN 978 - 80 - 8105 - 005 - 3
  • Ing. PAULIČKA, Ivan a kolektív. Všeobecný encyklopedický slovník _S-Ž. Praha: OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s. r. o., 2005. ISBN 80-7181-768-6