Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Referát na tému Interupcia

«»
Prípona
.docx
Typ
referát
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42608
Posledná úprava
06.01.2014
Zobrazené
2 079 x
Autor:
dajkaa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Problém riešenia interupcií spočíva v rozhodnutí, čo je správne. Jedným z dôvodov, prečo sa väčšina z nás cíti zmätene, keď ide o problém interupcií, je to, že nenarodenému dieťaťu chceme aj nechceme dopriať práva, ktoré patria dospelým a deťom. Dôležité, pri rozhodovaní či budeme interupciu tolerovať je, aby sme vedeli, čo naozaj slovo interupcia znamená. Každý by na otázku: „Čo je interupcia?“odpovedal, že je to umelé prerušenie tehotenstva. Nie je to však pravda. Interupcia je lekársky zákrok, pri ktorom lekár tehotenstvo ukončí a nie preruší. Nielen v definícii interupcie je chyba, ale aj v pomenovaní, že vykonávateľ interupcie je lekár. Lekár lieči. Tento však ničí život alebo teda jeho začiatok. Lekár predsa skladá Hypokratovu prísahu, že bude ľudský život chrániť od počiatku až do konca. A on ho nechráni. A ak teda vykoná potrat, je ešte stále lekárom??? Otázka však aj znie, či to je alebo nie je trestný čin. Či je to vražda? A aké veľké zlo je interupcia?
Interrupcia je platený výkon, stojí 7 500 Sk/248,95 €.
Samotný výkon sa prevádza na gynekologických oddeleniach. Bezbolestnosť výkonu je zaručená analgosedatívnou, alebo celkovou anestéziou. Operačný zákrok, pri nekomplikovanom priebehu zvyčajne trvá 10 až 15 minút.
Poznáme dva druhy interrupcií podľa legálnosti v Slovenskej republike:
1. Legálne: Tzv. miniinterupciuktorá sa vykonáva do šiesteho týždňa u ženy, ktorá ešte nerodila, a do ôsmeho týždňa u ženy, ktorá už rodila Miniinterupcia je ambulantný zákrok, tzn. že po niekoľkých hodinách, ak je všetko v poriadku, žena opúšťa nemocnicu. Má nárok na krátkodobú pracovnú neschopnosť.
Pri tehotenstve medzi 8. až 12. týždňom je pre veľkosť maternice a plodu výkon o niečo technicky náročnejší aj rizikovejší. Hrozí väčšie krvácanie a preto sú ženy na 24 hod. hospitalizované.
Prerušenie tehotenstva po 12. týždni tehotenstva môžu nastať vážne komplikácie, preto cez brušnú stenu sa priamo do dutiny maternice, do amniálneho vaku, aplikuje látka prostaglandin, ktorá vyvolá maternicové kontrakcie a maternica sama plod vypudí. Dôjde teda k indukovanému samovoľnému potratu. Táto procedúra môže trvať aj niekoľko dní a je potrebná starostlivá kontrola pacientky počas hospitalizácie.
...

Kľúčové slová:

interupcia

miniinterupcia

ďieťa

kriminálny potrat



Obsah:
  • Interupcia
    Interrupcia je platený výkon
    1. Legálne: Tzv. miniinterupciu
    2. Nelegálne - Kriminálny potrat
    Interupcia v iných krajinách
    Fyzické následky interrupcie
    Neskoré - pre zdravie ženy: rakovina prsníka