Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Referát na tému Inflácia

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11403
Posledná úprava
29.11.2018
Zobrazené
1 182 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ak hodnotíme z hľadiska vývoja cien minulé obdobia, z ktorých sa zachovali určité štatistické údaje, možno konštatovať, že ceny sa vlastne nikdy neznižovali. Zaznamenal sa vôbec niekedy prudký pokles cien? Práve naopak, keď ceny klesali, tak len nepatrne a pomerne krátky čas. Aký kontrast však vidíme, ak sledujeme vzostup cien. Predovšetkým v priebehu nášho storočia ceny niekoľkokrát prudko vzrástli. Tendencia k dlhodobému vzrastu cien sa zreteľne prejavuje po druhej svetovej vojne, zatiaľ čo po prvej svetovej vojne, a najmä v tridsiatych rokoch, bola problémom deflácia. Niekedy rástli ceny miernejšie a inokedy prudko, niekedy sa zvyšovali rýchlo, inokedy zasa pomaly, ale zvyšovali sa v podstate stále. Takéto zvyšovanie cien sa nazýva inflácia.
Infláciu možno pozorovať v každom historickom období. Súčasná inflácia nie je ničím novým. Ide o chronický prejav vzostupu cien v ekonomikách, aj keď s určitými štádiami spomalenia alebo zrýchlenia. Ak hodnotíme celkový vývoj cenovej hladiny kdekoľvek, musíme konštatovať trvalý, aj keď nie rovnomerný pohyb smerom hore. Je to problém, ktorý treba riešiť tak v teoretickej rovine, ako aj v praktickej hospodárskej politike. To, že je inflácia v centre pozornosti mnohých teoretikov už dlhý čas, upozorňuje na závažnosť tohoto problému a na jej možné dôsledky pre jednotlivé trhové subjekty, ako aj pre ekonomiku ako celok.
Inflácia označovaná ako hyperinflácia už postihla mnohé ekonomiky v rôznych obdobiach a vždy znamenala obrovské straty, živorenie a problémy, ktoré sa museli riešiť a neboli to riešenia jednoduché. Vzniká vtedy, keď ekonomicky rozvrátená krajina vo veľkom vydáva nové papierové peniaze a zapríčiňuje stonásobný, tisícnásobný alebo miliónnásobný rast cien ročne.
Dôležitosť a aktuálnosť problematiky inflácie súvisí aj s tým, že žiadna vláda nevezme na seba zodpovednosť za vyvolanie ani len miernej inflácie, nehovoriac o hyperinflácii. Táto skutočnosť neplatí absolútne, platí len pre vyspelé krajiny, kde sa inflácia drží na veľmi nízkej úrovni. V tranzitívnych a rozvojových ekonomikách sa však často stretávame s pokusmi o využívanie inflácie napr. zneužívaním centrálnej banky, pri vysokých rozpočtových deficitoch a podobne. Preto infláciu treba analyzovať, hľadať teoretické i praktické riešenia a vyvodzovať dôsledky.

Kľúčové slová:

inflácia

nezamestnanosť

dezinflácia

slumpflácia

cenové indexy



Obsah:
  • Úvod
    Druhy inflácie
    INflácia a nezamestnanosť
    Dezinflácia a deflácia
    Stagflácia a slumpflácia
    Cenové indexy a miera inflácie
    Záver

Zdroje:
  • doc. Ing. Judita Táncošová, CSc., Inflácia, IURA EDITION 2000
  • doc. Ing. Jan Iša a kol., Národné hospodárstvo, STU Bratislava, 1995
  • doc. Ing. Ján Lisý, CSc a kol., Všeobecná ekonomická teória, 1995