Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Postupy účtovania jednoduchého účtovníctva

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23671
Posledná úprava
09.05.2009
Zobrazené
1 390 x
Autor:
yosse
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vymedzenie niektorých pojmov pre účely postupov vedenia jednoduchého účtovníctva.
1. Pre účely týchto postupov sa majetok člení na:
a) nehmotný investičný majetok,
b) hmotný investičný majetok,
c) zásoby,
d) pohľadávky,
e) peňažné prostriedky a ceniny,
f) finančný majetok.
2. Hmotný a nehmotný investičný majetok je vymedzený týmto opatrením v nadväznosti na osobitné predpisy, a to najmä Občiansky zákonník a Obchodný zákonník, zákony upravujúce nakladanie s výsledkami duševnej tvorivej činnosti, zákon o daniach z príjmov a zákon o účtovníctve.
ô. Nehmotným investičným majetkom sú predmety z práv priemyselného vlastníctva, projekty a programové vybavenie a iné poskytované technické alebo iné hospodársky využiteľné znalosti, ktorých ocenenie je vyššie ako 40 000,- Sk v jednotlivom prípade a doba použiteľnosti ďalšia ako jeden rok a sú kúpené samostatne, t.j. nie sú súčasťou dodávky investičného majetku a jeho ocenenia alebo sú vytvorené vlastnou činnosťou za účelom obchodovania s nimi, príp. opakovaného predaja, avšak nejde o vytvorenie na zákazku alebo súčasť dodávky investičného majetku a ďalej zriaďovacie výdavky vyššie ako 40 000,-Sk.
4. Zriaďovacie výdavky sú výdavky súvisiace so zriadením (založením) účtovnej jednotky (napr. súdne a notárske poplatky a iné úradné výdavky, náklady na pracovné cesty, mzdy, odmeny za sprostredkovanie, nájomné a iné). Zriaďovacími výdavkami nie sú výdavky súvisiace s obstaraním investičného majetku.
5. Hmotným investičným majetkom sú
a) pozemky, budovy, stavby1), umelecké diela, zbierky a predmety z drahých kovov bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu,
b) samostatné hnuteľné veci, prip. súbory hnuteľných veci, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie, ktorých ocenenie je vyššie ako 10 000,— Sk a doba použiteľnosti ďalšia ako jeden rok,
c) pestovateľské celky trvalých porastov,2) s dobou plodnosti ďalšou ako tri roky,
d) základné stádo a ťažné zvieratá, plemenné a dostihové kone,
e) otvárky nových lomov, pieskovní a hlinísk, technická rekultivácia a technické zhodnotenie,3) pokiaľ nie sú súčasťou obstarávacej ceny hmotného investičného majetku. Súčasťou technickej rekultivácie môžu byť len stavby (napr. komunikácie), ktoré svojím prevedením, účelom a rozsahom slúžia na vykonanie rekultivácie. Technická rekultivácia nie je investičným majetkom, pokiaľ tak ustanovuje osobitný zákon.4)

Kľúčové slová:

účtovníctvo

postupy účtovníctva

ocenenie majetku

rezervy

jednoduché účtovníctvo

peňažný denník

mzdy

evidencie