Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mikroskopická analýza

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
19 x
Veľkosť
1,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22582
Posledná úprava
21.04.2009
Zobrazené
2 148 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kovové materiály sú charakterizované svojimi vlastnosťami. Vlastnosti týchto materiálov sú dané chemickým zložením a štrukturálnym stavom.
Štruktúra kovov je vytvorená súborom fáz, ktorý je definovaný počtom, druhom, morfológiou a spôsobom rozmiestnenia fáz. Fáza je homogénny útvar určitého chemického zloženia, s definovanými fyzikálnymi vlastnosťami, oddelený od iných fázových útvarov ostrým rozhraním, na ktorom sa skokom zmenia jeho chemické zloženie a vlastnosti. Fázy sú zo zložiek , ktoré sú východiskovými látkami vytvorenej kovovej sústavy. Štúdium štruktúry kovových materiálov a závislostí vlastností od štrukturálneho stavu sa zaoberá metalografia. Používa mnohé metódy. Štúdium štruktúry kovov má veľký teoretický a praktický význam. Z druhu, množstva a spôsobu usporiadania fáz koexistujúcich v štruktúre kovu sa robia závery o vlastnostiach, možnostiach spracovania, kvalite a technológii výroby, o príčinách vzniku nesprávnej štruktúry výrobkov a pod.
Najpoužívanejšou metalografickou metódou je mikroskopická analýza. Je to analýza detailu celkovej štruktúry kovov pomocou metalografického mikroskopu, spravidla pri zväčšeniach väčších ako 30-krát.

Kľúčové slová:

mikroskopická analýza

leštenie

brúsenie

svetelný mikroskop

metalografické laboratórium