Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Kresťanská Európa v dobe Tomáša Akvinského

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14045
Posledná úprava
20.05.2022
Zobrazené
1 559 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tomáš Akvinský je vrcholným scholastickým mysliteľom a najväčším systematikom stredovekej filozofie. V osobe Tomáša Akvinského nie je len dokonalá syntéza filozofických systémov staroveku a stredoveku, ale aj ľudských čností. Je to obdivuhodný človek, ktorý si zaslúži našu úctu aj dnes. A preto som si vybrala túto prednášku a spracovala som ju v mojej práci.

Tomáš sa narodil roku 1225 v Roccasecca neďaleko Frosinone v šľachtickej rodine ako syn grófa Landolfa z Aquinu - odtiaľ meno Akvinský.
V roku 1230 priviedli rodičia Tomáša, ktorý mal asi päť rokov, k jeho strýkovi, do známeho benediktínskeho kláštora Monte Cassino. Tam získal svoje prvé a dôkladné vzdelanie. Cisárske vojsko však kláštor okolo roku 1239 zbúralo a tak sa musel Tomáš vrátiť domov.
Od roku 1239 do roku 1244 pokračoval v štúdiách na univerzite v Neapole. V súlade so študijnými plánmi vtedajších čias tam študoval gramatiku, rétoriku, dialektiku, aritmetiku, geometriu, astronómiu a hudbu.

V Neapole sa zoznámil s dominikánmi. Bez vedomia svojej rodiny vstúpil v roku 1243 do rehole kazateľov sv. Dominika, a to v Neapole, v kláštore S. Domenico Maggiore. Po skončení noviciátu ho chceli rehoľní predstavení poslať na štúdiá do Paríža. Medzitým sa však jeho rodina dozvedela o jeho kroku a bola tým zhrozená. Vystriehli Tomáša na jeho ceste do Paríža a v máji 1244 ho zajali a násilne odvliekli na otcovský hrad Monte San Giovanni, kde ho väznili celý rok. Rodina dúfala, že Tomáš svoje rozhodnutie zmení, ale sa mýlila.
...

Kľúčové slová:

Tomaš Akvinský

cirkev

stredovek

filozofia

stredoveká filozofia

teológia

učiteľ

pedagogika

filozof

Akvinský

kresťanstvo



Obsah:
  • Úvod
    Život
    Štúdium
    Záver

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra