Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Jaskyňa Domica a neolitické osídlenie

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
32941
Posledná úprava
16.05.2010
Zobrazené
1 249 x
Autor:
veronicky11
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jaskyne mali v praveku dôležitú úlohu. Pre pravekých ľudí nepredstavovali len nejaké prístrešie, ale aj ochranu pred zlým počasím a divou zverou. Zriedka mali aj kultový charakter. Medzi najznámejšie jaskynné sídliska v Európe dnes patria také ako napr. Altamira, Lascaux, Rouffingac, Les Trois Fréres a mnohé iné. V týchto jaskyniach sa nachádzajú najkrajšie praveké umelecké výtvory, predovšetkým nástenné kresby a maľby vytvárané rôznymi spôsobmi.
V neolitickom období, kedy prebiehali rôzne zmeny v životnom štýle človeka, sa aj naďalej našli kultúry, ktoré prebývali v jaskyniach. Na území Slovenska, hlavne na juhu a juhovýchode sa stretávame s bukovohorskou kultúrou v mladšej dobe kamennej a piliňskou kultúrou v mladšej dobe bronzovej. Jednou z najvýznamnejších jaskýň na tomto území je jaskyňa DOMICA, ktorá sa nachádza pri obci Kečovo v Rožňavskom okrese.

Kľúčové slová:

Jaskyňa Domica

Objavenie

Bukovohorská kultúra



Zdroje:
  • LICHARDUS, Ján. Jaskyňa Domica : najvýznačnejšie stredisko ľudu bukovohorskej kultúry. Bratislava : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1968. 124 s. (15 obr. ) 16 príl.