Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Islam (Prorok, Korán, Džihád, Ježiš v Koráne...)

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14212
Posledná úprava
28.07.2022
Zobrazené
1 401 x
Autor:
psychoone
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
Náboženstvom, najmä z hľadiska historicko-kultúrneho sa zaoberá religionistika. Spoločným znakom náboženstiev je, že uznávajú vyššiu, nadprirodzenú skutočnosť. Sprostredkúvajú o nej potrebné poznatky a konštruujú prostriedky na kontakt s nadprirodzenou skutočnosťou.
Rozsiahle diskusie ukazujú, že sa nepodarilo univerzálne interpretovať pojem náboženstvo pomocou pojmu Boh. Je to síce dôležitý aspekt, ale existujú aj náboženstvá bez bohov (napr. raný budhizmus). Ďalším aspektom pri vymedzovaní náboženstva je viera (ako vzťah k niečomu svätému).

Cieľom mojej seminárnej práce je poskytnúť stručný, jednoduchý a na faktoch založený popis islamu a moslimov v čase, keď vo svete prevládajú kultúrne, rasové, náboženské a iné predsudky. Vo svete, ktorý sa vďaka zjednodušenej komunikácii a cestovaniu zmenšuje, je potrebné vybudovať mosty medzi moslimmi a tými, ktorí sa na islam pozerajú s podozrením alebo obavou.
V tejto práci sa budem usilovať objasniť základné pojmy islamu a vytvoriť ucelený pohľad na islamské náboženstvo.
Budem maximálne objektívny so zámerom predstaviť islam v skutočnej podobe, bez vlastných subjektívnych dojmov alebo úvah.
...
Islam znamená pre moslima život. Je to odovzdanosť Alahovi. Islam je tretie najväčšie monoteistické náboženstvo na svete. Vyrástlo z rovnakého základu ako judaizmus a kresťanstvo. Arabské slovo islam je odvodené z kmeňa, ktorý znamená oddanosť a odovzdanosť. Islam je náboženstvo „podriadenia sa“. Jeho stúpenci, moslimovia, sú „tí, ktorí sa oddane odovzdajú do vôle Božej, čiže Alahovej“.
Islam je náboženstvo, ktoré zdôrazňuje úspech, a preto je militantne misionárskym náboženstvom. So slávnou minulosťou a s nedávno získanou mocou moslimských štátov, bohatých na ropu, sa vydalo ovládnuť svet. Moslimovia sú presvedčení o tom, že môže uspokojiť náboženské a duchovné potreby celého ľudstva.
Podstata a jadro islamu sa odvíja od základnej myšlienky, ktorá hovorí, že v našom svete, v našom vesmíre i v akomkoľvek inom existujúcom svete, ktorý poznáme alebo nepoznáme, existuje Niekto, kto tento svet a vesmír okolo nás stvoril, kto ho riadi a stará sa oň a o jeho chod.
Pochopenie podstaty islamu ako náboženstva a základ jeho posolstva sa nerozlučne spája s uvedomením si podstaty a významu slova Boh.
...

Kľúčové slová:

islam

náboženstvo

viera

religionistika

prorok

korán

džihád

Ježiš

Hadís

náboženské vyznanie

modlitba

pôst

Mekka

Arafát

moslim

Mohamed



Obsah:
  • Úvod
    Prorok
    Korán
    Džihád
    Ježiš v Koráne
    Vieroučný verš v Koráne
    Hadís
    Hlásanie vôle Božej
    Náboženské vyznanie (šaháda)
    Modlitba (salát)
    Pôst (saum)
    Dobročinnosť (zakát)
    Púť (hadždž)
    Záver
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • PhDr. Michal Stríženec, DrSc., Psychológia náboženstva, VEDA Bratislava 1996 ISBN 80-224-0475-6
  • Shaykh Fadhlalla Haeri, Islám, IKAR Bratislava 2000 ISBN 80-7118-924-3
  • Myrtle Langleyová, Viery a vyznania, SLOVART Bratislava 1993 ISBN 80-85163-64-0
  • Abdulwahab Al-Sbenaty, Islam - viera a náboženstvo, ALJA Bratislava 2002 ISBN 80-968262-1-2
  • I. A. Kryveljov, Dějiny náboženství II., Praha 1981 510/21/85.6 02/64 23-104-81
  • Internet