Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

História pojmu edukačné prostredie

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20940
Posledná úprava
12.03.2009
Zobrazené
2 069 x
Autor:
martim16
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V diele J. A. Komenského v knihe Veľká didaktika sú obsiahnuté početné návrhy vzťahujúce sa k vytváraniu optimálneho edukačného prostredia pre školskú výučbu. Komenský si bol vedomý, že v edukačnom prostredí, ktoré je realizované v školskej budove a triede pôsobia určité faktory, ktoré ju môžu pozitívne, či negatívne ovplyvňovať. Komenský poukazoval predovšetkým na fyzické (priestorové) faktory edukačného prostredia v škole, tj. usporiadanie vnútorného a vonkajšieho prostredia školy tak, aby bolo „príjemné“.
V 80. rokoch nájdeme v Medzinárodnej pedagogickej encyklopédii (Husén a Postlethwaite, 1985): „Učebné prostredie je vytvorené všetkými fyzikálno-senzorickými elementmi, ako je osvetlenie, farba, zvuk, priestor, nábytok a iné, ktoré charakterizujú miesto, v ktorom sa má žiak učiť.
Je jasné, že edukačné prostredie triedy je okrem iného ovplyvňované taktiež tým, ako určitý typ nábytku uľahčuje, či naopak sťažuje prácu žiakovi. Súhrnne ide toto poňatie edukačného prostredia označiť ako ergonomické.

Kľúčové slová:

história pojmu edukačné prostredie

typológie edukačného prostredia

geografické a demografické prostredie

sociálne prostredie

politické prostredie

ekonomické prostredie