Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Forma štátu

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30677
Posledná úprava
01.04.2010
Zobrazené
1 480 x
Autor:
mary007
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Forma štátu (z lat. forma = tvar, podoba, spôsob, obraz; status = stav, okolnosti, podmienka; vývoj zo status rērum = postavenie vecí človeka, al. status rei publicae = postavenie vecí verejných) – chápeme ju v širšom a užšom zmysle slova. V širšom zmysle slova predstavuje: formu vlády, formu štátneho zriadenia a politický režim. Formu štátu v užšom zmysle slova predstavuje forma vlády.
Forma štátu býva v moderných štátoch upravená v ústave a v zákonoch štátu. Ústava teda obsahuje konkrétnu formu štátu, teda istú ,,architektúru“ štátu a politického života. Tým, že je chránená ústavnosť, je chránený aj poriadok, ktorý sa na základe ústavy vytvoril, vyjadrený formou štátu.
Právne zakotvenie formy štátu nemusí však korešpondovať so skutočnosťou, s praxou existencie a spôsobu organizácie štátnej moci a metódami jej činnosti. takýto faktický spôsob organizácie štátnej moci a metód jej činnosti nazývame formou štátu v politickom význame.
Forma štátu je teda spôsob usporiadania krajiny, jej správy, súdnictva, spôsob politického a občianskeho života, charakter štátnych inštitúcii a orgánov, ich vzájomné vzťahy a mnohé iné javy a vzťahy verejného života.

Kľúčové slová:

forma štátu

forma vlády

demokracia

štátne zriadenie

politický režim



Zdroje:
  • CHOVANEC, Jaroslav. - PALÚŠ, Igor. Lexikón ústavného práva. Bratislava: Procom s.r.o., 2004
  • MARTINSKÁ VAVROVÁ, Andrea. Nová maturita Náuka o spoločnosti. Bratislava: Príroda, s.r.o., 2005
  • KRSKOVÁ A., JÁNOŠÍKOVÁ E., VACULÍKOVÁ N.: Základy teórie štátu. Bratislava: Akadémia Policajného zboru, 1998