Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Eutanázia - dobrá smrť

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25572
Posledná úprava
29.06.2009
Zobrazené
2 043 x
Autor:
misiacik1187
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
„ Dobrá smrť je smrť, na ktorú sa človek môže pripravovať žitím, pretože je potom schopný chápať, že smrť nie je nič iného len nevyhnutný priebeh dobrého života.“
Hauerwas ( 1986 )

Pojem eutanázia patrí medzi najdiskutovanejšie témy dnešnej doby. Je to problém, ktorý sa rieši vo všetkých oblastiach ľudského života – v politike, v medicíne, v etike, v náboženstve, na školách, rozpráva sa o nej v televízii či v domácnostiach.
A predsa v nej ľudia stále nemajú jasno. Je eutanázia vražda alebo milosrdenstvo? Aký je vôbec rozdiel medzi eutanáziou a samovraždou? Veď kto z nás si aspoň raz nepoložil otázku: „Čo by som robila ja?“
Ako by sme sa zachovali my, keby nám doktor oznámil, že nám zostáva len niekoľko mesiacov alebo týždňov života. Alebo keby niekto z našich blízkych mal umierať pomaly a neznesiteľných bolestiach. Neraz sme čítali v novinách článok o tom, že smrteľne chorý človek, ktorý už mal dosť utrpenia bojoval za ukončenie svojho trápenia. Vtedy sme si vydýchli, nás sa to našťastie netýka.
Ale stačí len malá nepozornosť na ceste a náš život sa otočí o 180 stupňov. Mnohokrát ani netušíme čo sa v našom tele deje, aká choroba si na nás brúsi zuby a ani sa nenazdáme a ten článok môže byť aj o nás.

Kľúčové slová:

eutanázia

smrť

samovražda

argumenty odporcov a zástancov eutanázie

ochrana ľudských práv

márnosť liečby



Zdroje:
  • Baštecká, B. a kol.: Klinická psychologie v praxi, PORTAL 2003 Praha
  • Munzarová, M.: Eutanazie nebo paliativní péče?, GRADA 2005 Praha
  • www.index.sk
  • www.forumzivota.sk
  • www.dimenzie.sk