Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Gotika (periodizácia gotického slohu, charakteristické znaky Gotiky...)

«»
Prípona
.ppt
Typ
prezentácia
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
35,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48037
Posledná úprava
07.12.2021
Zobrazené
710 x
Autor:
michael.marcin
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Obdobie Gotiky

Gotika - gotické umenie (gotický sloh v architektúre) bol umelecký štýl, ktorý nasledoval po románskom slohu približne od polovice 12. storočia vo Francúzsku a vyvrcholil v 16. storočí v celej Európe.
Pôvod slova „gotika“ sa spájal s kmeňom barbarských Gótov, ktorých označovali za pôvodcov nového umenia.
Pomenovanie „gotika“ (z francúzskeho l´art ghotique) sa začalo používať najskôr pre architektúru a neskôr pre všetky výtvarné disciplíny.
Kolískou gotiky bolo politicky, ekonomicky i kultúrne najvyspelejšie francúzske kráľovské územie Ile-de-France. Gotické umenie odrážalo vyššiu kultúru v čase rozkvetu stredovekých miest a stavali sa v ňom nielen chrámy, ale aj mestské budovy.
Univerzity v stredoveku vznikali z významných katedrálnych škôl v 11. a 12. storočí. Univerzity boli medzinárodnými inštitúciami a komunikačným jazykom bola latinčina. Medzi najstaršie a najvychýrenejšie patrili univerzity v Bologni (1119), Oxforde (1168), Paríži (1206), Cambridgei (1209) a v španielskych mestách Valencii a Salamanke (1230).
K stredovekým objaviteľom patrili napr. Benátčan Marco Polo, ktorý navštívil Čínu, portugalský princ Henrich Moreplavec, ktorý cestoval do Afriky, či ostatní moreplavci (Dias, Kolumbus, Magalhaes). Križiaci na svojich výpravách spoznali krajiny Blízkeho východu.
Názor na vedu bol v tomto období taký, že pravdou bolo len to, čo tvrdila cirkev. Táto veda, ktorá sa venovala úvahám a nie bádaniu, sa nazývala scholastická - jej cieľom bolo dokázať pravosť učenia katolíckej cirkvi. Najvýznamnejším scholastikom bol Tomáš Akvinský (13. storočie).
Ale našli sa aj odvážni vzdelanci ako Angličan Roger Bacon (13. storočie), ktorý sa venoval matematike, vynálezom a pokusom, za čo ho cirkev odsúdila a skončil vo väzení.
...

Kľúčové slová:

gotický sloh

gotika

gotické stavby

umenie

umelecký štýl

Il de France

Bazilika saint Denis

ranná gotika

vrcholná gotika

neskorá gotika

vertikalizmus

dynamizmus

lomený oblúk

krížová klenba



Obsah:
  • Obdobie gotiky
    Periodizácia gotického slohu
    Charakteristické znaky Gotiky
    Maliarstvo v gotike
    Umelecké remeslá v gotike

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra
  • internet