Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Globalizácia procesov

«»
Prípona
.pdf
Typ
prezentácia
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14453
Posledná úprava
24.08.2023
Zobrazené
541 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Globalizácia je dlhodobý historický proces. Aktívne tento proces podporovala Európa už v minulých storočiach tým, že nielen poskytla svoje vedecko-technické poznatky iným častiam sveta, ale aj svoje predstavy o spoločnosti a slobode jednotlivca.
V súčasnosti globalizácia znamená, že čoraz väčší počet obyvateľov Zeme sa aktívne zúčastňuje na celosvetových hospodárskych, technických a vedeckých činnostiach. Rozvoj informatiky v najširšom zmysle slova, vytváranie informačnej spoločnosti sa považujú za hlavné činitele globalizačného procesu. Rozdeľovanie ekonomických úloh medzi jednotlivými národnými ekonomikami prispieva k ich vzájomnej ekonomickej závislosti. Globálna ekonomika predpokladá nielen voľný obchod, ale liberalizáciu v celom komplexe ekonomických vzťahov.
Globalizáciu chápeme ako komplexný proces, ktorý má viac rozmerov, a to: ekonomický, sociálny a politický. Globalizácia znamená predovšetkým rozvíjanie ekonomických vzťahov v celosvetovom - globálnom meradle a prejavuje sa rýchlym rastom svetového obchodu, zvýšením tokov priamych investícií, rastom objemu medzinárodnej produkcie, rastom počtu nadnárodných spoločností, rastúcou integráciou finančných trhov a podobne. Za určujúce možno považovať vytvorenie a rozvíjanie siete medzinárodných ekonomických vzťahov, predovšetkým finančných transakcií.
Nový rozmer vniesol rozvoj bezdrôtového prenosu informácií.
V súčasnosti má najvýznamnejší vplyv rozvoj informačných technológií. Ich zvládnutie a uplatnenie rozdeľuje jednotlivé ekonomiky na ekonomiky založené na informačných technológiách a ekonomiky, ktoré zotrvávajú na industriálnych technológiách. Tie krajiny, ktoré dokážu rýchlo spracúvať nové informácie a využiť ich v ekonomike, veľmi rýchlo napredujú, čo sa odráža vo všetkých sférach spoločenského života. Ak sa krajiny podľa ekonomickej vyspelosti v minulostí delili na priemyselne vyspelé krajiny a rozvojové (zacielené na poľnohospodársku výrobu, prípadne na ťažbu surovín), dnes ich na základe informačnej vyspelosti delíme na krajiny s informačne rýchlou ekonomikou a informačne pomalou ekonomikou.
...

Kľúčové slová:

globalizácia

vplyv globalizácie

globalizačný proces

práca

pracovné miesto

technické vzdelávanie

regionálny rozvoj

podnikanie

medzinárodný obchod

ekonomika

škola

študent

ekonomický rast



Obsah:
  • DEFINÍCIA GLOBALIZÁCIE
    HISTÓRIA GLOBALIZÁCIE
    POZITÍVNE A NEGATÍVNE STRÁNKY GLOBALIZAČNYCH PROCESOV
    GLOBALIZÁCIA - HROZBA ČI POŽEHNANIE?
    KRADNE GLOBALIZÁCIA PRACOVNÉ MIESTA?
    GLOBALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA INOVÁCIU TECHNICKÉHO VZDELÁVANIA
    VPLYV GLOBALIZÁCIE NA REGIONÁLNY ROZVOJ SLOVENSKA
    ZÁVER
    ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY

Zdroje: