Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sociálna psychológia

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23582
Posledná úprava
15.05.2009
Zobrazené
1 406 x
Autor:
kuriatko
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Otázku sociálnosti a pôsobenia človeka v sociálnom prostredí možno sledovať z pohľadu viacerých vedných disciplín, ako napr. sociológia, filozofia a pedagogika...ale aj z hľadiska sociálnej psychológie.
Sociálna psychológia – vychádza najmä z 3 znakov, ktoré charakterizujú sociálnosť človeka a jeho sociálnu podstatu:
a) Sociálna spoločenská determinácia človeka
b) Význam sociálneho prostredia
c) Potreba sociálneho kontaktu
Predmet soc. Psychológie – zaujíma sa predovšetkým o sociálny systém a jeho štruktúru. Pod sociálnym systémom sa chápe rámec sociálneho prostredia, ktorý v rovine makro a mikroštruktúry plní determinačnú funkciu a zároveň vytvára aktuálny sociálny priestor pre pôsobenie jednotlivca. Sociálna psychológia zdôrazňuje vzťahovú zložku sociálneho systému tvorenú 3 kategóriami:
1. Osobnosť – sa chápe ako sociálna bytosť ktorá je od určitej miery produktom príslušného sociálneho prostredia a v ňom prebiehajúcich procesoch interakcie.
2. Interakcia – je proces vzájomných vzťahov a vzájomného pôsobenia medzi jednotlivými zložkami sociálneho systému, tzn. medzi jednotlivcami a skupinami na makro a mikroúrovni v rámci určitej činnosti.
3. Sociálne prostredie – vytvára rámec na úrovni makro a mikroprostredia, teda spoločnosti a skupín, v ktorom sa proces interakcie realizuje a prebieha.

Kľúčové slová:

Sociálna psychológia

ideové zdroje

teórie

socializácia

Sociálna percepcia