Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Sociálna prevencia - možnosti predchádzania sociálno-patologickým javom

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
29 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10226
Posledná úprava
12.11.2018
Zobrazené
5 660 x
Autor:
jankalen2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Starostlivosť o deti a mladistvých s poruchami správania a dospelých, tak ako ju v súčasnosti vymedzujú platné právne normy, prechádza štádiami vývoja a sústavného doplňovania o nové formy , metódy a nástroje výkonu sociálnej prevencie. Dôvodom týchto zmien je ich nekomplexnosť, formálnosť a malá účinnosť.

V súvislosti so zmenami v koncepcii prevencie sociálno-patologických javov dostáva sociálna pomoc nový obsah. Neosobné, mnohokrát administratívno - inštitucionálno -represívne opatrenia strácajú svoje opodstatnenie, zatiaľ čo význam diferencovaného sociálno - výchovného pôsobenia narastá.

Nová koncepcia sociálnej prevencie vytvára svojou povahou podmienky pre demokratickú, humanizačnú a profesionálnu sociálnu pomoc, vhodné podmienky pre praktické zavádzanie a realizáciu nových myšlienok, foriem a metód do praxe. Preto dúfame, že predložený materiál bude pre Vás zdrojom inšpirácie nových prístupov k deťom a mládeži s poruchami správania, ako aj k dospelým občanom odkázaným na pomoc iných.

V tomto materiáli sa dotýkame okrajovo celého systému sociálnej prevencie, niektorým rozpracovaným oblastiam je venovaná väčšia pozornosť - objektom, niektorým formám a metódam sociálnej prevencie. Formám a metódam, akou je sociálno-právna ochrana detí a sociálna kuratela, sociálne služby, sociálne zariadenia /KS, DeD, ubytovne pre bezdomovcov.../ a dávkam v hmotnej núdzi, štátnym sociálnym dávkam je venovaná dostatočná pozornosť v koncepcii prevencie sociálno-patologických javov a iných právnych normách uvedených v zozname literatúry.
Existujúce ďalšie oblasti sociálnej prevencie, akými sú : členenie, ciele, zameranie, riadenie, kooperácia, tvorba a realizácia projektov pre prácu s mládežou považujeme za dostatočne zaužívané v praxi.

Kľúčové slová:

sociálna prevencia

sociálna kuratela

resocializačný príspevok

deti a mládež s poruchami správania

krízová intervencia

sociálna pomoc



Obsah:
  • 1. Základné vymedzenie pojmov
    2. Sociálna prevencia a prevencia sociálno-patologických javov
    3. Formy sociálnej prevencie
    4. Ďalšie formy a nástroje sociálnej prevencie
    5. Ciele sociálnej prevencie
    6. Sociálno-patologické javy
    7. Objekty sociálnej prevencie
    8. Resocializačný príspevok
    9. Opatrenia sociálnej kurately
    10. Subjekty sociálnej prevencie
    11. Starostlivosť o deti a mládež s poruchami správania po návrate z výchovných inštitúcií