Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Komplementárno - suplementárny model Virginia Henderson

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37282
Posledná úprava
09.04.2011
Zobrazené
5 365 x
Autor:
erika707
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jedinečnou úlohou sestry je pomoc človeku, chorému alebo zdravému pri uskutočňovaní činností, ktoré prispievajú k udržaniu, prinavráteniu zdravia, alebo k pokojnej smrti, ktoré by robil sám, keby mal potrebnú silu, vôľu a vedomosti. A robí to tak, aby čo najskôr dosiahol samostatnosť. (1966)

Prívlastok- Nightingale 20. storočia Virgínia Hendersonová sa narodila v Kansas City. Záujem o ošetrovateľstvo u nej vznikol počas 1. svetovej vojny, priala si pomáhať chorým a raneným vojakom. Vyštudovala vojenskú ošetrovateľskú školu vo Washingtone- prednášky lekárov (zjednodušená medicína),
V období štúdia, sesterskej i učiteľskej praxi sa Hendersonovej nepáčilo, že starostlivosť o pacienta je poskytovaná podľa služobných predpisov. - OSE bolo doplnkom lekárskej praxe, dôraz na zručnosť - merítko kvality sestry - ošetrovateľská prax bola neorganizovaným sebavzdelávacím procesom prebiehajúcim počas starostlivosti o ranených a chorých v nemocnici - za profesionálny sa považoval formálny charakter práce a neosobný vzťah k chorým. Podľa Hendersonovej každý jedinec má základné potreby ovplyvnené kultúrou a jeho vlastnou osobnosťou. Potreby si jedinci uspokojujú najrôznejšími spôsobmi života. Ak je jedinec pri uspokojovaní vlastných potrieb sebestačný a nezávislý, tak žije plnohodnotný život. V situácii, keď jedinec nemá dostatok síl, vôle alebo vedomostí, dochádza k rôznemu stupňu porušenia závislosti, k prejavom neuspokojených potrieb, čo je zvyčajne spojené s porušením zdravia, príznakmi choroby.

Vtedy prichádza jedinec do kontaktu so zdravotníckymi pracovníkmi. Hendersonová:
  • - pacient má byť stredom pozornosti vzdelanej sestry, zdravotníkov
  • - má mať zaistenú kvalifikovanú starostlivosť
  • - ochranu pred poškodením a zneužitím
  • - presadzovala ošetrovateľskú prax regulovanú licenciou
  • - právne zabezpečenie ošetrovateľských služieb
  • - definovanie ošetrovateľstva - vymedzenie funkcie sestier
  • - definíciu ošetrovateľstva postavila na základe svojich praktických skúseností študentky, učiteľky, sestry, účastníčky mnohých odborných konferencií.  

Kľúčové slová:

Henderson

Nightingale

potreby

jedinec

uspokojovanie potrieb

človek



Obsah:
  • Životopis
    Základné potreby jedinca podľa Henderson
    Telesné aspekty
    Základné pojmy modelu
    Hlavné jednotky modelu
    Ošetrovateľský cieľ