Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Frustrácia a deprivácia

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
16 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21543
Posledná úprava
25.03.2009
Zobrazené
5 424 x
Autor:
weriq7
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Frustrácia (z lat. frustratio = klamanie) je vnútorný stav organizmu, ktorý vzniká, ak je nejaká dôležitá potreba síce vzbudená, no jej uspokojeniu sa kladie do cesty ťažko prekonateľná alebo neprekonateľná prekážka.
Je veľa prekážok, ktoré sa nám môžu postaviť do cesty pri uspokojovaní potrieb a pri dosahovaní cieľov. Všetky prekážky však možno odvodiť zo štyroch hlavných zdrojov:
1. fyzické, vonkajšie – napr. nedostatok potravy, správanie inej osoby
2. biologické – napr. malý vzrast, obezita, plešivosť...
3. vnútorné, psychické – hanblivosť, plachosť, výčitky svedomia, pocity viny, slabá vôľa, nedostatok úsilia
4. prekážky v spoločenskom prostredí – zákony, normy
O frustrácii hovoríme všade tam, kde človek narazí na vážnu prekážku v pracovnom či súkromnom živote, kde je jeho úsilie vážne marené, kde o negatívny emocionálny stav, pri ktorom sa zrýchľuje tep zvýšene sa do krvi vyplavuje adrenalín, zvyšuje sa krvný tlak, vzniká pohybový nepokoj, zrýchľuje sa dýchanie, vzniká a trvá pocit napätia.
Prekážka vyvolávajúca frustráciu sa môže skrývať v nás alebo v okolitom prostredí (napr. rada na pošte, zavretý obchod, čakanie na výsledok výberového konania či prijímacích skúšok, zrušenie spoločnej večere zo strany partnera). Pre všetky tieto situácie je typická práve naša bezmocnosť, odsúdenie k čakaniu, nečinnosti. Pritom je náš organizmus pripravený bojovať. Ale naráža na stenu. Frustrácia je tak spojená s nepríjemnými pocitmi ako napätie, hnev, sklamanie.


Kľúčové slová:

frustrácia

deprivácia

ochranné mechanizmy

priama reakcia

typy deprivácií

deprivačné situácie