Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Dejiny pedagogiky, Dejiny školstva a pedagogiky

«»
Prípona
.zip
Typ
prednášky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
4,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48084
Posledná úprava
10.02.2022
Zobrazené
365 x
Autor:
lea.debnarova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Predmet a úlohy dejín pedagogiky. Postavenie dejín pedagogiky v systéme pedagogických vied. Význam dejín pedagogiky pre učiteľa.

Výchova ako historický fenomén

Výchova človeka sa neuskutočňuje vo vákuu, ale je vrastená do komplexného historického diania, preto sama je historickým fenoménom. Každé historické obdobie má svoju vlastnú tvár - či už kultúrnu, alebo pedagogickú, svoje vlastné úlohy a impulzy a svoje konkrétne danosti. Všetky môžu byť samy osebe jedinečné, no súčasne existujú v širokom historickom kontexte. Hoci výchovné otázky a výchovné riešenia súčasnosti možno jednoducho dedukovať a prevziať z minulosti len v malej miere, sotva ich možno skutočne pochopiť a posúdiť bez poznania historických súvislostí. Korene pedagogických problémov súčasnosti siahajú dokonca veľmi často hlboko do minulosti. Ako príklad môžeme uviesť jazyk: v dnešnom jazyku je zachované myslenie a cítenie predchádzajúcich generácií. Podobne, aj v dnešnej pedagogike sú „zachované“, i keď pozmenené, ale predsa akosi zachované - vôľa a zápasy, biedy a výkony predošlých období. Prítomnosť s jej mnohotvárnosťou, napätiami a ťažkosťami, vrátane v oblasti pedagogiky, vôbec v skutočnosti nepochopíme, ak nevieme a nemáme neustále na zreteli, ako vyrástla z minulosti. V organizácii školstva, v učebnej látke a vo vyučovacích metódach, v situácii každého jednotlivého žiaka, ako aj v názoroch jeho okolia, ktoré ho formujú v pedagogických otázkach a diskusiách našej doby, sa vychovávateľ stretáva s minulosťou oveľa viac ako len s prítomnosťou, a nemôže sa zaobísť bez poznania jej historických koreňov a súvislostí.
...

Kľúčové slová:

pedagogika

dejiny pedagogiky

slovenská pedagogika

svetová pedagogika

škola

školstvo

vzdelanie

vzdelávanie

učiteľ

žiak

výchova

univerzita

Locke

Rousseau

Herbart

Pestalozzi

Komenský



Obsah:
  • 1. Predmet a úlohy dejín pedagogiky. Postavenie dejín pedagogiky v systéme pedagogických vied. Význam dejín pedagogiky pre učiteľa.
    2. Výchova a vzdelávanie v najstaršom období: Sumeri, Perzia, Čína, Egypt, archaické Grécko. Vzdelávací systém v Aténach a Sparte.
    3. Výchova a vzdelávanie v období rozkvetu gréckej kultúry, helenizmu a Rímskej ríše (obdobie republiky, obdobie cisárstva). Kresťanské prvopočiatky vzdelávania.
    4. Veľkí učitelia patristiky (smery a učenia, ktoré zastávali prví cirkevní otcovia) a scholastiky. Rehole, katedrálne, kapitulné a farské školy.
    5. Svetské vzdelávanie, sedem rytierskych cností, meštianske latinské a partikulárne školy.
    6. Vznik a rozvoj univerzít v Európe a na Slovenku.
    7. Pedagogický systém a dielo J. A. Komenského
    8. John Locke, Jean Jacques Rousseau, J. F. Herbart, J. H. Pestalozzi a ich význam pre pedagogiku
    9. Pedagogika na Slovensku od polovice 18. a na začiatku 19. storočia.
    10. Slovenská pedagogika v 19. a 20. storočí. Vývin vzdelávania učiteľov.
    11. Vznik a vývin alternatívnych škôl
    ...

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • skriptá