Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Geriatria pre sociálnu prácu

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
26410
Posledná úprava
29.09.2009
Zobrazené
1 458 x
Autor:
pionero
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sociálna práca – podľa Strieženca je odborná disciplína, ktorá špeciálnymi pracovnými metódami zaisťuje sociálnu starostlivosť o človeka na profesionálnom základe. Vychádza zo systému poznatkov mnohých spoločenských vied / psychológie, sociológie, filozofie, etiky, pedagogiky, lekárskych, právnických a ekonomických vied/ a aplikuje vedecké poznatky do praktickej činnosti. Zaoberá sa optimálnym fungovaním sociálnych inštitúcií zameraných na starostlivosť, zabezpečenie a pomoc jednotlivcom, skupinám alebo komunitám.
Geriatria - /medicína starších/ je odvetvie lekárskej vedy, zaoberajúce sa chorobami ľudskej staroby a ich liečením. Zameriava sa predovšetkým na osobité aspekty prevencie, terapie a strostlivosti o starých a starších ľudí.
Gerontológia - /veda o starších/ je náuka o starobe, starnutí, skúmaní ľudského veku a procesu starnutia. Zaoberá sa metódami prevencie starnutia a súčastne možnosťou predlžovania aktívneho života človeka. Zo sociálneho hľadisla venuje gerontológia pozornosť ako materiálnemu, tak i sociokultúrnemu zabezpčovaniu / poistenie, pripoistenie, dôchodky/, procesom sociálneho a osbnostného správania človeka v tomto období /poradenské služby a pod./

Kľúčové slová:

geriatria

socialna praca