Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Odbory a odborové organizácie + KOZ SR - poslanie, cieľ, zameranie

«»
Prípona
.doc
Typ
esej
Stiahnuté
25 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14227
Posledná úprava
29.07.2022
Zobrazené
1 053 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V Ústave SR je zakotvené právo každého občana slobodne sa združovať s inými na ochranu svojich hospodárskych a sociálnych záujmov. Tradičnými organizáciami, prostredníctvom ktorých môžu občania, predovšetkým pracujúci, presadzovať svoje záujmy sú odborové organizácie.

Samotný vznik odborov datujeme do druhej polovice 19. storočia. Vznikli z potreby námezdne pracujúcich mať svoju organizáciu zameranú nie na boj o politickú moc, ale na zlepšenie podmienok práce a predaja svojej pracovnej sily. Súčasne však vznikli aj z poznania, že ako jednotlivci nič nezmôžu pri presadzovaní svojich záujmov voči silnejším zamestnávateľom či štátu. Hoci vznikli za účelom presadzovania záujmov ľudí práce, predovšetkým mzdových, pracovných a sociálnych od prvopočiatkov svojej existencie vystupovali aj za rozširovanie demokratických práv a slobôd. Vždy pôsobili svojou početnosťou a organizovanosťou.

Odborové hnutie po novembri 1989 nadobúda aj v našich podmienkach novú kvalitu. Formuje sa do nových štruktúr, ktoré teraz nezávisle od štátu majú možnosť pôsobiť v záujme členov, ktorých odbory združujú.

Dokumenty KOZ (Konfederácia odborových zväzov ) SR konštatujú, že úlohou odborov na Slovensku je chrániť, obhajovať a presadzovať zamestnanecké práva a ďalšie záujmy a potreby odborárov, ktoré vznikajú pri vykonávaní ich zamestnania. Cieľom KOZ SR je upevnenie sociálnych istôt, efektívna zamestnanosť, primerané pracovné podmienky a spravodlivá odmena za vykonanú prácu tak, aby umožňovala dôstojnú životnú úroveň.
...

Kľúčové slová:

odbor

odbory

odborové organizácie

KOZ

konfederácia odborových zväzov

odborový zväz

odborová politika

pracujúci



Obsah:
  • Úvod
    Vznik odborov
    Úloha a cieľ KOZ (Konfederácia odborových zväzov)
    KOZ SR - poslanie, cieľ, zameranie

Zdroje:
  • Revum novarum, pápež Lev XIII.
  • internet