Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Vypracovanie postupu kalibrácie posuvného meradla

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
38 x
Veľkosť
1,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12559
Posledná úprava
27.07.2020
Zobrazené
5 166 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V mojej práci som rozobral základné pojmy v metrológii a pokúsil som sa ich pribížiť poslucháčom. V druhej časti mojej práce som kalibroval posuvné meradlo INOX-3 pomocou základných mierok 4 rádu. Zo zistených hodnôt som vypracoval tabuľky nameraných hodnôt a k tabuľkám som zostrojil grafy korekčných kriviek. V maxime a minime som urobil podrobnejšiu kalibráciu a taktiež som vypracoval tabuľky a grafy. Ďalším bodom mojej práce bolo zistiť neistotu kalibrácie s ktorou som kalibroval posuvné meradlo. Zo zistených hodnôt usudzujem, že posuvné meradlo je dosť nepresné.

Cieľom štátnej politiky v oblasti metrológie je zabezpečovanie jednotnosti a správnosti meraní, ako aj zabezpečovanie plnej zlučiteľnosti metrologického systému SR so systémami vyspelých krajín, predovšetkým EÚ. Rozhodujúcu úlohu tu zohráva Slovenský metrologický ústav, ktorý garantuje vývoj a udržiavanie národných etalónov. To má zásadný význam pri globalizácii trhu, pri vzájomnom uznávaní certifikátov a výsledkov meraní a pri ochrane verejných záujmov.

Metrológia je nevyhnutná v procese nášho vstupu nielen do EÚ, ale aj do NATO, kde sa vyžaduje harmonizovaná oblasť meraní v armáde.

V uplynulom období došlo v oblasti metrológie k zásadným zmenám. Tieto zmeny súvisia predovšetkým s uplatňovaním novej metrologickej legislatívy, t. j. zákona č. 142/2000 Z. z. o metrológii, a vykonávacích vyhlášok, ktoré nadobudli účinnosť 1. júla 2000. Zákon je plne kompatibilný so smernicami EÚ starého prístupu v oblasti metrológie a spotrebiteľsky balených výrobkov a vytvoril rámec pre zavedenie ďalších smerníc EÚ týkajúcich sa jednotlivých druhov určených meradiel formou vyhlášok úradu k tomuto zákonu.

Jediná smernica Európskych spoločenstiev Nového prístupu o meradlách - smernica Rady 90/384/EEC bola transponovaná do slovenskej legislatívy nariadením vlády Slovenskej republiky č. 399/1999 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách na váhy s neautomatickou činnosťou. Toto nariadenie nadobudlo účinnosť 1. januára 2000.
...

Kľúčové slová:

postup

kalibrácia

meradlo

posuvný

posuvné meradlo

INOX-3

konštrukcia

Abbeho princíp

metrológia

metrická konvencia

etalón

svetlo

frekvencia

látka

lom

tlak

index lomu



Obsah:
  • ZOZNAM OBRÁZKOV, GRAFOV A PRÍLOH 8
    ZOZNAM SKRATIEK A SYMBOLOV 9
    1 ÚVOD 10
    2 VÝVOJ MEETROLÓGIE NA SLOVENSKU 14
    3 TERMÍNY A DEFINÍCIE 17
    3.1 Meradlá 17
    3.1.1 Národné etalóny a ostatné etalóny 17
    ...
    4.3 Delenie nónia a presnosť merania 36
    4.8 Abbého princíp 38
    5 KONCOVÉ MIERKY 40
    6 KALIBRÁCIA 41
    6.1 Autorizované metrologické strediská 42
    7 EXPERIMENTÁLNA ČASŤ 47
    8 ZÁVER 55

Zdroje:
  • Metrológia chýb a neistôt: Prof. Ing. Michal Obmaščík CSc, MASM Žilina 1998
  • Whitehouse, D.J.: Nanotechnology Instrumentation. Measurement + Control 24
  • Základy obecné metrológie: V. Šindelář a kolektív, Praha 1984
  • Strojírenská metrológie: Prof. Ing. Jaroslav Čech CSc, Doc. Ing. Jiří Pernikář CSc, Ing. Kamil Podaný, Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., Brno 2005