Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Výbušniny

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24943
Posledná úprava
03.06.2009
Zobrazené
3 231 x
Autor:
januliksk
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
. Charakteristika výbušnín - výbuchu
Výbušniny - sú chemické zlúčeniny a zmesi, ktoré sú schopné veľmi rýchlej chemickej premeny (výbušného rozkladu), vyvolanej vonkajším podnetom (iniciaciou) - impulzom dodaným výbušnine. Z toho vyplýva, že sú to látky schopné chemického výbuchu. Výbušniny sú zdrojom energie, potrebnej k vystreľovaniu striel, mín, granátov, k ich roztrhnutiu a k vykonaniu ženijných prác v priemysle alebo vo vojenských a policajných činnostiach.
Hlavné vlastnosti výbušnín:
• citlivosť je vlastnosť výbušniny vyjadrená veľkosťou podnetu - počiatočného impulzu, potrebného k vyvolaniu výbuchu. Pre každý druh výbušniny je miera citlivosti iná, preto sa určuje: na dodávanie tepla, na náraz, na trenie, na nápich, na detonačnú vlnu inej výbušniny
• fyzikálnou stabilitou - rozumieme schopnosť výbušniny nemeniť svoje fyzikálne vlastnosti za normálnych podmienok skladovania a používania
• chemickou stabilitou - rozumieme sch. výb. nepodliehať za normálnych podmienok chemickým reakciám, ktoré by výbušninu podstatne zmenili, alebo dokonca viedli k samozapáleniu alebo výbuchu.
• brizancia výbušnín - schopnosť výb. drviť, trieštiť a prebíjať pevné predmety, ležiace v bezprostrednej blízkosti epicentra výbuchu.
• pracovná schopnosť - je schopnosť v. pri výbuchu vykonávať pomocou expanzie splodín výbušnej premeny mechanické práce v okolitom prostredí
• detonačná rýchlosť - je rýchlosť šírenia detonácie hmotou výbušniny.
• výbuchové teplo - je množstvo tepla, ktoré vznikne pri výbuchu 1 molu alebo 1 kg výbušniny.
• výbuchová teplota - je najvyššia teplota, ktorú pri výbuchu dosiahnu rozkladné splodiny horenia, dosahuje 2000 - 4000 C.
• kyslíková bilancia - je rozdiel medzi množstvom kyslíka vo výbušnine a jeho množstvom, potrebným k úplnému spáleniu všetkých zložiek výbušniny.
• hustota výbušniny - je pomer mernej hmotnosti výbušniny a mernej hmotnosti vody - hmotnosť jednotkového objemu výbušniny, upravenej do konečného tvaru.
Prísady do výbušnín
a) Flegmatizátory - sú látky, ktoré sa používajú na zníženie citlivosti výbušnín.
b) senzibilizátory - sú látky, ktoré sa používajú k zvýšeniu citlivosti výbušniny.
c) plastifikátory - používajú sa k docieleniu tvárnosti výbušniny.
d) viazadlá - používajú sa na spájanie jednotlivých zložiek výbušnín.

Kľúčové slová:

Výbušniny

výbuch

výbušnina

trhavina

pyrotechnika