Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ústavne právo

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24940
Posledná úprava
10.06.2009
Zobrazené
1 340 x
Autor:
januliksk
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ústavné právo - základné právne odvetvie právneho poriadku SR. Je to súhrn diferencovaných právnych noriem, ktoré upravujú základné princípy organizácie štátu a jeho formu, základy postavenia občanov v štáte a spoločnosti, sústavu, postavenie, právomoc, kompetencie a vzájomné vzťahy štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy.
Predmet ÚP - pre vymedzenie predmetu ÚP je rozhodujúce určiť okruh tých spoločenských vzťahov, ktoré sú upravované normami ÚP.
- spoločenské vzťahy a s nimi spojené inštitúty sú vzťahmi, základnými, určujúcimi a najvýznamnejšími, pretože majú rozhodujúci význam pre organizáciu a fungovanie štátu a postavenie občana vo vzťahu k štátu a štátnej moci, ako aj pre postavenie národa, národností a etnických skupín v štáte.
Základné spoločenské vzťahy, ktoré sú upravované normami ÚP:
1. Základné spoločenské vzťahy spojené s uskutočňovaním moci ľudu priamym spôsobom (referendum), alebo nepriamym spôsobom (tvorba zákonodarných, výkonných, súdnych a kontrolných orgánov a orgánov územnej samosprávy)
2. Základné spoločenské vzťahy spojené s postavením občanov v štáte a spoločnosti (vyjadrené obsahom, rozsahom a garanciami ľudských a občianskych práv)
3. Základné spoločenské vzťahy spojené s postavením a vzťahmi medzi národmi, národnosťami a etnickými skupinami (je to vyjadrené vo forme štátneho zriadenia).
4. Základné spoločenské vzťahy spojené s princípmi činnosti a formou štátu, postavením, tvorbou štátnych a samosprávnych orgánov, politických strán, hnutí a združení občanov
5. Základné spoločenské vzťahy spojené s medzinárodným postavením štátu.
Ústavnoprávne vzťahy - majú svoju štruktúru a skladajú sa zo
a) subjektov
b) z oprávnení a povinností (obsahu)
c) z predmetu (objektu úpravy ústavnoprávnych vzťahov)

Kľúčové slová:

Ústavne právo

ústava

Legislatívny proces

Referendum

Suverenita ľudu