Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Trh práce a manažment ľudských zdrojov

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
47 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35144
Posledná úprava
03.02.2011
Zobrazené
1 360 x
Autor:
kattia05
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Práca- je základný výrobný faktor a bola vždy kľúčovou aktivitou pre udržanie a rozvoj sociálnych skupín. Trh práce sa stal veľmi komplikovaní v prostredí v ktorom práca zohráva dôležitú úlohu. Na trhu práce sa práca na jednej strane nakupuje a na druhej predáva. Vzájomná závislosť oboch strán determinuje výšku cenovej hladiny a kúpyschopnosť dôchodku. Práca sa neustále mení a prispôsobuje sa ekonomickosociálnym potrebám spoločnosti.
Trh práce- je miesto kde sa stretávajú zamestnanci a zamestnávatelia a prostredníctvom trhu práce sa zamestnanci rozmiestňujú do zamestnania do rôznych regiónov.
Je tvorení troma základnými faktormi:
a)Ponuka práce
b)Dopyt po práci
c)Cena práce (mzda)
Trh práce je (teoretický) trh, na ktorom sa obchoduje s výrobným faktorom - práca.
Pôsobia na neho rovnaké zákonitosti ako na iných trhoch. Dopyt po práci určujú firmy, podniky a iní výrobcovia. Závisí od ostatných výrobných faktorov, najmä od veľkosti kapitálu a použitej technológie. Dopyt po práci je odvodeným dopytom, to znamená, že závisí od dopytu po výsledkoch tejto práce. Ponuka práce teda predstavuje počet práceschopného obyvateľstva, ktoré tvoria všetci ľudia, ktorí aktívne pracujú, ale aj nezamestnaní.

Kľúčové slová:

manažment

ľudské zdroje