Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Trestné právo

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
27777
Posledná úprava
19.11.2009
Zobrazené
2 598 x
Autor:
kattia05
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Pojem trestného práva a jeho funkcie.

Trestné právo hmotné je jedno z odvetví slovenského právneho poriadku, ktoré chráni významné spoločenské vzťahy pred protiprávnym konaním tým, že určuje čo je to trestný čin, ustanovuje podmienky trestnej zodpovednosti i beztrestnosti, druhy sankcii, spôsob ich ukladania a výkonu.

Funkcie trestného práva:
- Ochranná funkcia: trestné právo je charakterizované ako krajný prostriedok ochrany spoločnosti (ultima ratio). Chráni spoločnosť a určený okruh spoločenských vzťahov pred spoločensky najzávažnejšími útokmi fyzických osôb. Jej účelom je zabrániť odsúdenému páchať ďalšiu trestnú činnosť.
- Regulatívna funkcia: trestné právo reguluje vzťahy tým, že ustanovuje podmienky trestnej zodpovednosti i beztrestnosti, zakotvuje podmienky aplikácie ochranných opatrení, ustanovuje podmienky zániku trestnosti a trestu, pôsobnosť trestných zákonov a pod.
- Preventívna funkcia: jej úlohou je predchádzať páchaniu trestných činov. Trest má zabezpečiť ochranu spoločnosti pred páchateľom tým, že vytvorí podmienky na jeho výchovu k tomu, aby viedol riadny život a súčasne iných odradí od páchania trestných činov.

Kľúčové slová:

trestne pravo

Pojem trestného práva

zásady trestného práva

trestný čin