Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Sekvenčné logické obvody

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14071
Posledná úprava
26.05.2022
Zobrazené
2 953 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Posuvné registre majú rozsiahle uplatnenie vo výpočtových a regulačných zariadeniach ako obvody hromadiace dvojkovú informáciu a manipulujúce s ňou tak, aby umožnili jej ďalšie spracovanie. Aj sčítavacie registre sa v číslicových zariadeniach používajú veľmi často. V procesoroch PC napríklad sčítavajú postupnosti hodinových impulzov určených pre riadenie jeho vnútorných operácií. Sú tiež nevyhnutnou súčasťou každého meracieho zariadenia s číslicovým vstupom napr. číslicových voltmetrov, meračov časových intervalov a pod. Zjednodušene povedané, všade tam, kde je treba zaznamenať počet určitých udalostí, ktoré nasledujú rýchle za sebou, sa bez sčítačov nezaobídeme.
Chovanie obvodu, pri ktorom výstupný stav závisí nielen na okamžitých stavoch vstupných premenných, ale aj na predchádzajúcom stave obvodu, nazývame sekvenčné chovanie. Vo všeobecnosti stav výstupu sekvenčných logických obvodov závisí v ktoromkoľvek časovom okamžiku nielen na aktuálnom stave premenných ale aj na aktuálnom vnútornom stave obvodu. Aktuálny vnútorný stav sekvenčného obvodu je výsledkom pôsobenia predchádzajúcich stavov vstupných premenných. To je možné len vďaka tomu, že hodnoty predchádzajúcich vstupných premenných boli zapamätané.

Sekvenčný obvod sa skladá z kombinačnej a pamäťovej časti. Pamäťová časť je nevyhnutnou súčasťou sekvenčných obvodov a nachádza sa v slučke spätnej väzby spájajúcej výstup kombinačnej časti s jej výstupom. Na vstup kombinačnej časti sú privedené:
...

Kľúčové slová:

sekvenčné logické obvody

obvod

logický obvod

posuvný register

voltmeter

sekvenčný obvod

signál

synchrónny obvod

asynchrónny obvod

číslicová informácia

číslicový impulz

sčítač

násobič



Obsah:
  • Úvod
    Delenie
    Synchrónne sekvenčné logické obvody
    Asynchrónne sekvenčné logické obvody
    Funkcia posúvania
    Funkcia sčítavania
    Schéma asynchrónneho dvojkového sčítača
    Pravdivostná tabuľka aritmetického sčítača a násobiča
    Aritmetická sčítačka a násobička

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra