Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Regionálna politika

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20498
Posledná úprava
09.03.2009
Zobrazené
2 202 x
Autor:
saska.dovicka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Teoretické vymedzenie pojmu verejná správa.
Verejná správa je činnosť vykonávaná orgánmi štátnej správy, samosprávy a verejnoprávnymi inštitúciami pri zabezpečovaní verejných úloh.
2. Teoretické vymedzenie pojmu verejný sektor.
Verejným sektorom rozumieme tú oblasť spoločenskej reality, respektíve podsystém jednotlivých sfér spoločenského života, ktorá sa nachádza vo verejnom vlastníctve, v ktorej sa z politického hľadiska rozhoduje verejnou voľbou a uplatňuje sa v nej verejná kontrola, pričom účelom fungovania verejného sektora je naplňovanie verejného záujmu a spravovanie vecí verejných.
3. Teoretické vymedzenie pojmu verejná ekonomika.
Verejná ekonomika = veda o ekonomických aspektoch verejného sektora
4. Teoretické vymedzenie pojmu regionálny rozvoj.
Regionálny rozvoj možno stotožniť s hospodárskym rozvojom, rastom.
Je to súbor sociálnych a hospodárskych procesov a vzťahov prebiehajúcich v regióne. Tieto procesy a vzťahy ovplyvňujú všetky zložky regiónu.
Pohľad na regionálny rozvoj sa postupne menil.
- zavádzanie nových prvkov do regiónov, inovácie v oblasti geografie – nová pred tým nepestovaná plodina, nový pred tým nezavedený druh dopravy, noví prisťahovalci. Inovácia alebo inovačné koncepcie nemusia rozvoj regiónu ovplyvňovať len kladne. - inovácie sa šíria ďalej z regiónu, ovplyvňujú rozvoj iných regiónov napr. záporne (pľúcne choroby) – nastávajú difúzne procesy /priestorové difúzie inovácií/. Príkladom priestorovej difúzie inovácií môže byť sťahovanie z vidieka.
Regionálny rozvoj možno chápať ako ekonomicko-sociálne procesy prebiehajúce v prírodno-spoločenskom prostredí regiónu. Tieto procesy by mali využívať a rešpektovať podmienky a zvláštnosti prostredia.

Kľúčové slová:

Verejná správa

Verejný sektor

Verejná ekonomika

Regionálny rozvoj

Regionálna politika