Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Podnikové hospodárstvo

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
21 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20497
Posledná úprava
09.03.2009
Zobrazené
2 995 x
Autor:
saska.dovicka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.
Podnikanie môže obsahovať viac znakov. I keď všetky sú preň dôležité, nie všetky sa vyskytujú v každej podnikateľskej situácii. Ide o tieto znaky:
- začatie podnikania: Je to nevyhnutná podmienka podnikania, ktorá je najviditeľnejším činom. Niektoré podnikateľské jednotky sa vyvíjajú v rámci existujúceho podniku.
- inovatívnosť a tvorivosť: Inovácia znamená vývoj a zavedenie nových výrobkov, postupov a služieb na trh. Tvorivosť je spojnicou medzi predstavou a zavedením inovačného výrobku, postupu alebo služby do života.
- riadenie rastu: Rast oddeľuje podnikateľské organizácie od nepodnikateľských.
- hľadanie spôsobov financovania: Súčasťou podnikania je nachádzanie potrebného spôsobu financovania a iných zdrojov umožňujúceho potenciálne rýchly rast podniku.
- preberanie rizika: Značné riziko je spojené s každým novým podnikom. Niektorí odborníci zastávajú názor, že ochota preberať riziko predstavuje primárny rozdiel medzi podnikateľmi a manažérmi spoločností.
Podnikateľa možno charakterizovať ako jednotlivca, ktorý zabezpečuje zdroje potrebné na začatie činnosti a na rast podniku, a ktorý sa zameriava na inovácie a vývoj nových výrobkov a služieb. Subjekty podnikania, možno rozdeliť do dvoch skupín:
- jednotlivý podnikateľ – môže byť FO alebo PO, právne samostatný, ktorý nie je zapísaný v obchodnom registri, ale podniká na vlastnú zodpovednosť podľa osobitných predpisov. Sú to živnostníci, osoby so slobodným povolaním (lekári, advokáti) a samostatne hospodáriaci roľníci.
- podnikateľská jednotka – vykonáva sústavnú podnikateľskú činnosť ako PO, ktorá je zapísaná v obchodnom registri. Reprezentuje ju obchodná spoločnosť a družstvo.

Kľúčové slová:

podnikanie

hospodárstvo

životný cyklus

manažment

kapitálové spoločnosti