Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Otázky na skúšku pre 2 ročník BKaP z predmetu Zootechnika

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
4,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48387
Posledná úprava
08.08.2023
Zobrazené
206 x
Autor:
danko25
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Pojem a obsah všeobecnej a špeciálnej zootechniky
Všeobecná zootechnika
Je náuka a oblasť výskumu o biológii HZ.
Pracuje so znalosťami z zoológie, anatómie, embryológie, fyziológie, výživy zvierat, patológie, genetiky, matematiky a štatistiky, skúma morfologické, fyziologické a psychologické vlastnosti zvierat a metódy plemenitby (šľachtenia) zvierat.
Všeobecná zootechnika učí o vzniku HZ zvierat, o rozdelení plemien o vlastnostiach zvierat o metódach plemenitby a o plemennom výbere.
Zovšeobecňuje tie výsledky výskumu a vedeckého bádania, ktoré sú spoločné pre všetky druhy HZ.
Študuje, analyzuje a syntetizuje všeobecné princípy biologických vied a účelne ich spája s poznatkami chovateľskej praxe.
Všeobecná zootechnika je do určitej miery spätá s ekonomickými vedami (z hľadiska výrobného procesu).
Jej úlohou je:
ž- Vypracovať metodiku chovu - ohľad na potrebu jed. druhov a plemien.
- žVytvárať možnosti na zámerné a rýchle zvyšovanie úžitkovosti, resp. výkonnosti.
ž- Skúmať a vysvetľovať prírodné zákony, ktoré pôsobia na zvieratá.
ž- Venovať pozornosť morfologickým a fyziologickým zvláštnostiam ako aj hospodárskym metódam chovu.
- Venovať sa zmenám vplyvu podmienok prostredia na zvieratá.
ž- Zaoberať sa rozmnožovaním, rastom a vývinom HZ.
ž- Zoberať sa dedičnosťou a jej využitím v plemennom výbere.
ž- Študovať vzťahy medzi úžitkovými vlastnosťami medzi generáciami (analýza rodokmeňov, príbuznosti zvierat).
ž- Využívať ich pri zošľachťovaní HZ.
...

Kľúčové slová:

zviera

zootechnika

zootechnická taxonómia

pristupovanie

fixácia

hospodárske zvieratá

chov

plemeno

domestikácia

hovädzí dobytok

dobytok

ovca

koza

kôň

ošípané

prasa

hydina

brakovanie



Obsah:
  • 1. Pojem a obsah všeobecnej a špeciálnej zootechniky
    2. Zootechnická taxonómia (druh, chov, plemeno, ráz, kmeň, línia, kríženec, rodina, úžitkový typ, plemenný typ a štandard)
    3. Domestikácia hospodárskych zvierat a domestikačné centrá, vznik a rozdelenie plemien hospodárskych zvierat
    4. Morfologické, fyziologické a psychické zmeny zvierat po domestikácii
    5. Pristupovanie, fixácia a predvádzanie HD, oviec a kôz
    6. Pristupovanie, fixácia a predvádzanie koní a ošípaných
    7. Pristupovanie a fixácia psov, mačiek, líšok, fretiek a králikov
    8. Fixácia a označovanie hydiny, holubov a exotického vtáctva
    9. Sfarbenie a označovanie ošípaných
    10. Evidencia a označovanie HD, oviec a kôz
    11. Nacionále a všeobecné hodnotenie exteriéru zvierat
    12. Rozdelenie jednotlivých konštitučných typov podľa habitu, komplexie a temperamentu
    13. Úžitkové vlastnosti hospodárskych zvierat
    14. Úžitkové typy hospodárskych zvierat
    15. Stupne dospelosti a hodnotenie plodnosti hospodárskych zvierat
    16. Meranie zvierat, základné miery a pomôcky pre biometriku
    17. Stanovenie hmotnosti odhadom, vážením a barymetrickými metódami
    18. Úžitkové typy HD, rozdelenie, charakteristika plemien
    19. Úžitkové typy kôz, rozdelenie, charakteristika plemien
    20. Spôsoby dojenia a ošetrovanie nadojeného kravského a ovčieho mlieka
    21. Mlieková úžitkovosť, typy laktácií a laktačných kriviek u dojníc
    22. Reprodukčný cyklus HD (medziobdobie, servis perióda, inseminačný index, inseminačný interval, index zabrezávania)
    23. Ukazovatele produkcie mlieka HZ (laktácia, dojnosť, dojivosť, dojiteľnosť, dojná perióda, mliečnosť, obdobie zasušenia)
    24. Rozdelenie a charakteristika mliekových, vlnových a plodných plemien oviec
    25. Rozdelenie a charakteristika mäsových a kombinovaných plemien oviec
    26. Exteriér, pohlavný dimorfizmus a delenie ošípaných podľa farby a postavenia ušníc
    27. Úžitkové typy ošípaných a ich delenie podľa rýchlosti vývoja
    28. Posúdenie úžitkových vlastností materských a otcovských plemien ošípaných
    29. Charakteristika a spracovanie ovčej vlny
    30. Charakteristika chovov sliepok, označovanie a popis konzumných vajec
    31. Hodnotenie produkcie, hmotnosti a inkubácie násadových vajec hydiny
    32. Výber, brakovanie a triedenie kurčiat podľa pohlavia
    33. Popis plemien králikov a ich rozdelenie podľa hmotnosti a dĺžky srsti

Zdroje:
  • testy
  • prednášky
  • semináre/cvičenia
  • prezentácie
  • poznámky
  • skriptá